Hopp til innhold

  1. Home
  2. KroppsøvingChevronRight
  3. BasistreningChevronRight
  4. SpenstChevronRight
  5. Hvorfor trene spenst?ChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Hvorfor trene spenst?

Du vil kunne finne eksempler både fra idretten og dagliglivet der du har glede av god spenst.

jente hopper opp og smasher i volleyball
Landskamp mellom Polen og Thailand. Katarzyna Skowronska Dolata hopper opp og smasher.

I idretten

Spenst i lengde
Spenst i lengde. Margrethe Renstrøm fra IK Tjalve satte norgesrekord i lengde med dette hoppet som målte 6,64 meter.

I volleyball vil spensten for eksempel være avgjørende for en god smash. I lengde er spensten avgjørende for å få til et langt hopp, se animasjon. Det å hoppe høyt og langt har alltid blitt sett på som viktige egenskaper i idretten. Dette avspeiler seg i historien helt tilbake til i de gamle greske olympiadene, der lengde og høyde var to viktige disipliner de kjempet i. Trening av spenst vil helt sikkert fremme prestasjonene dine i de idretter som krever god spenst.

I dagliglivet

I dagliglivet forbinder vi ofte spenst med å ha en lett gange. Det er moro å kunne hoppe lett, kjenne at man mestrer å hoppe fra båten til brygga eller hoppe opp gjennom trappetrinnene. Man tenker vanligvis ikke over hvordan man hopper og løper, men når barn leker, kan man lett se gleden i ansiktene deres når de mestrer slike utfordringer. Det er viktig å gi barna utfordringer når det gjelder spenst, med fokus på leikbetonte aktiviteter som for eksempel strikkhopp og tauhopp.

Fra tenårene og oppover kan man bli mer bevisst på hvilke øvelser man velger å gjøre, det vil kunne gi opplevelser du har glede av.

I arbeidslivet

I arbeidslivet vil det å ha en god spenst være en positiv egenskap. Generelt kan vi si at alt fysisk arbeid vil gå lettere, og vi får en bedre rytme og bedre flyt i arbeidet med gode spenstegenskaper.

Finn øvelser og opplegg der du må streve litt, men fortsatt gjennomfører uten å miste motet. På neste side finner du noen ideer for hvordan du kan trene spenst.

Læringsressurser

Spenst

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter