Hopp til innhold

 1. Home
 2. IKT-servicefag Vg2ChevronRight
 3. Maskinvare og nettverkChevronRight
 4. MaskinvareChevronRight
 5. Valg og kjøp av datamaskinChevronRight
 6. Bygge datamaskinChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Bygge datamaskin

Det å bygge en datamaskin vil for mange høres ut som en avansert oppgave. Sannheten er at det er svært overkommelig når man først vet hvordan det gjøres. Likevel er det noen forholdsregler man bør ta.

Verdens første webserver. Foto.

Komponenter

Det er viktig at komponentene som skal være i datamaskinen, passer sammen. Dette må du sørge for når du kjøper dem. Eksempelvis må du sørge for at prosessoren passer i sokkelen (eng: socket) på hovedkortet. Du må også passe på at du har kjøpt riktige minnebrikker, og at de passer til hovedkortet.

Håndverktøy og ESD-sikring. Foto.
Håndverktøy du typisk vil du få bruk for når du skal bygge og vedlikeholde datamaskiner. ESD-armbåndet du ser nederst til venstre, er essensielt.

Verktøy

Når du skal bygge en datamaskin, bør du gjøre klart nødvendig verktøy for å gjennomføre jobben. For å montere de ulike delene trenger du en stjerneskrutrekker for å skru dem fast. Til kabinetter følger det ofte med såkalte «thumbscrews» som kan skrus fast med fingrene. Det kan også være lurt å bruke strips for å organisere kablene slik at kabinettet blir mer ryddig. Ved å ta i bruk et ESD-armbånd, et såkalt antistatisk armbånd, vil du kunne sikre deg mot statisk elektrisitet. Kretskort er ømfintlige for statisk elektrisitet, og i verste fall risikerer du å ødelegge komponentene dine. Dersom du ikke har tilgang til slikt utstyr, kan du jorde deg ved for eksempel å ta på kabinettet.

Monteringsveiledninger

Før du begynner å bygge datamaskinen, kan det være lurt å sette seg inn i veiledningene til de ulike komponentene du skal montere. Her kan det stå informasjon som både er nyttig og viktig for at du skal unngå å gjøre feil. Sørg for at du tar vare på monterings- og brukerveiledninger. De kan være nyttige dersom du senere må oppgradere eller feilsøke maskinvaren i datamaskinen. Disse veiledningene kan også lastes ned fra produsentenes nettsider dersom du ønsker dem i digitalt format.

Læringsressurser

Valg og kjøp av datamaskin

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

 • SubjectMaterialFagstoff

  Tips og triks: Reset bios

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff