Hopp til innhold

  1. Home
  2. IKT-servicefag Vg2ChevronRight
  3. PeriferiutstyrChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Periferiutstyr

De ulike enhetene vi kobler til en datamaskin, kaller vi ofte periferiutstyr. Vi kan også si inn-/ut-enheter eller I/O-enheter (Input/Output). Dette er enheter som er nødvendige for at brukeren skal kunne samhandle med maskinen. Skjerm, tastatur og mus er periferiutstyr på stasjonære datamaskiner.

USB-kabel ved bærbar PC. Foto.

Skjerm

Det finnes flere ulike tilkoblinger for skjerm. VGA har vært mye brukt på både stasjonære og bærbare datamaskiner, men blir i større og større grad erstattet av nyere standarder som DVI, HDMI og displayport. HDMI og displayport tilbyr blant annet digital overføring av både bilde og lyd og gir flere muligheter enn tidligere standarder. Det finnes også muligheter for trådløs overføring av både lyd og bilde med såkalte strømmeenheter.

Høyttalere og hodesett

Høyttalere og hodesett er enheter som generer analog lyd basert på digitale signaler fra datamaskinen. For å koble lydenheter til datamaskiner bruker vi som regel en såkalt . Samtidig har USB blitt mer vanlig, i tillegg til Bluetooth for trådløs overføring av lyd.

Skrivere og skannere

For å digitalisere papirdokumenter bruker vi en skanner. Derfor kan vi si at skanneren er en inn-enhet. Skrivere er ut-enheter som vi benytter for å overføre digitale dokumenter til papirformat. For å skrive ut på papir bruker vi enten blekk eller laser. I dag benytter skrivere og skannere som regel USB-tilkobling. Nettverkstilkobling for skrivere brukes ofte i bedrifter, men er også populært i hjemmenettverk. Da kan flere være tilkoblet samme skriver, og man kan også skrive ut via det trådløse nettverket.

USB og andre tilkoblinger

Det finnes ulike standarder for tilkobling av periferiutstyr. Den mest kjente er nok USB, siden dette er en godt innarbeidet standard som benyttes på de fleste datamaskinene. Det finnes flere versjoner av USB, der de nyeste har bedre ytelse og stabilitet.

I tillegg har vi også , som brukes til det samme formålet som USB. FireWire har tidligere vært vanlig på blant annet eksterne lydkort, eksterne harddisker og tilkobling mot videokamera.

Apple benytter ofte egne standarder, og Thunderbolt er deres alternativ til Firewire. Samtidig er Lightning en erstatter for USB. Selv om funksjonaliteten er tilnærmet lik for disse alternativene, vil ytelse variere fra versjon til versjon.

Eksempel: Fra klikk til skjerm

Når vi klikker på en knapp med inn-enheten mus, går det et signal til datamaskinen som til slutt sviser et resultat på ut-enheten skjerm.

  1. Museklikk kommer inn via USB-port.
  2. Brikkesettet behandler forespørsel.
  3. Hovedprosessor prioriterer.
  4. Minnet blir sjekket for tidligere avspillinger.
  5. Filmen blir funnet på harddisk.
  6. Skjermkortet tar over avspillingen og bruker eiget minne og prosessor.
  7. Bildet blir sendt ut gjennom HDMI.

Læringsressurser

SubjectEmne

Fagstoff