Hopp til innhold

  1. Home
  2. IKT-servicefag Vg2ChevronRight
  3. MinneChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Minne

Minnet er arbeidshukommelsen i datamaskinen. Uten minne vil den verken kunne starte eller utføre oppgaver. Sammen med hovedprosessoren bestemmer minnestørrelsen hvor fort datamaskinen arbeider. Jo mer minne maskinen har, dess bedre går den.

Minnebrikker i emballasje. Foto.
8 GB DDR4 minnebrikker

Minnet på en datamaskin kalles RAM, som står for Random Access Memory. Det kan lett skiftes ut eller utvides. Datamaskiner har som oftest ekstra minneplasser, men på bærbare er det som regel bare én ledig. Det finnes mange forskjellige typer RAM. Vi må derfor være svært nøye med å se etter hvilke brikker som støttes av hovedkortet. Minnet blir som regel delt opp etter frekvens og størrelse. Størrelsen på minnet måler vi i gigabyte (GB). Frekvens og type minnekort som støttes, finner du i brukerveildeningen til hovedkortet.

Hvor mye RAM er nødvendig?

Hvor mye RAM som er nødvendig, er avhengig av hva man skal bruke maskinen til. Noen benytter datamaskinen til surfing på Internett, til å betale regninger og lese nyheter. Her er det sjelden behov for de store mengdene med RAM. Det avhenger også av hvilket operativsystem man bruker.

Driver man med større og tyngre oppgaver, er behovet straks større. Skal man for eksempel bruke datamaskinen til dataspill, kan det være lurt å sjekke hva som er systemkravet til spillet. Det samme gjelder videoredigering og andre tyngre oppgaver. Har man behov for mer RAM, må man også ta hensyn til hvilken utgave man har av operativsystemet. 32-bit Windows operativsystem støtter ikke mer enn 4 GB RAM, så man må derfor ha et 64-bit operativsystem om man ønsker mer.

Minnebrikke holdes med to fingre. Foto.
Minnebrikken må holdes på en spesiell måte.

Skifting av minnebrikker

Minnet er en kritisk del av datamaskinen og må behandles svært forsiktig. Vi må ta forholdsregler med tanke på statisk elektrisitet.

  • Minnebrikken må holdes på en spesiell måte. Dette er et grep som utsetter brikken for lite påkjenning, og man berører ikke kritiske deler av brikken. Festeenheten i sporet burde være klargjort, slik at disse kan kneppes på plass når brikken er montert inn i sporet sitt. Samme teknikk benyttes når vi skal fjerne en defekt brikke, men vi presser da ned de hvite festeenhetene slik at brikken løsner fra sporet den sitter i.
  • Minnebrikken må monteres riktig vei. Alle minnebrikker har spor (keyend), og det er helt avgjørende at en brikke blir montert rett vei. Brikken vil ikke passe på andre måter enn tenkt, og vi må ikke bruke stor kraft for å presse brikken på plass.

Vi kan også se at det er forskjell på små og store minnebrikker. Dette er avhengig av om de er til stasjonære eller til bærbare maskiner. Monteringsmetoden er den samme, men brikker for bærbare datamaskiner har mindre fysiske mål. Ved feilmontering av minnebrikker vil ikke PC-en fungere tilfredsstillende.

Hvordan bytte minnebrikker (RAM) i PC (Komplett.no)

Læringsressurser