Hopp til innhold

  1. Home
  2. IKT-servicefag Vg2ChevronRight
  3. ProsessorChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Prosessor

Stort sett alle deler i en datamaskin har en prosessor. Hovedprosessoren (CPU) bestemmer hvor mye maskinen klarer å håndtere om gangen, og hvor rask maskinen er. Hastigheten måles i gigahertz. Med flere kjerner får prosessoren høyere ytelse.

Prosessor. Foto.
Prosessor

Prosessoren er datamaskinens motor. Vi kan også tenke på prosessoren som trafikkpoliti og kalkulator. I en moderne datamaskin har stort sett alle delene sine prosessorer. Den viktigste er hovedprosessoren (CPU) og andre prosessorer på hovedkortet, men skjermkortet har også en kraftig prosessor (GPU).

Hastigheten til en prosessor kommer an på klokkefrekvensen, som vi måler i gigahertz (GHz), og antall kjerner. Tidligere leste vi hastigheten kun av klokkefrekvensen, men økt klokkefrekvens krever mer strøm og gir mer varmeutvikling. Etter hvert har derfor økningen i hastighet kommet ved parallellprosessering. Det vil si at prosessoren har flere kjerner. «Moores lov» (1965) sier at hastigheten på prosessorer dobler seg annethvert år, og det ser fremdeles ut til å stemme!

Se Gordon Moore fortelle om den teknologiske utviklingen for prosessorer på Intel.com

Under bruk blir prosessoren svært varm, og det brukes derfor kjølepasta, kjøleribber og kjølevifte for å bli kvitt varmen.

Valg av hovedprosessor

Valg av CPU har mye å si for datamaskinens generelle ytelse. De er ikke bare delt opp etter fabrikat og ytelse, men også etter type. I dag finnes det flere forskjellige prosessortyper og -modeller på markedet. Hvilken man skal bruke, kommer an på hvilken datamaskin og hvilket hovedkort man har.

Det er to store hovedaktører som leverer prosessorer: Intel og AMD. Prosessorene leveres med ulik hastighet og ulikt antall kjerner. Sokkelen som kobler prosessoren sammen med hovedkortet, er alltid montert på hovedkortet. Derfor er det viktig å velge prosessor og hovedkort som passer sammen, både ved oppgradering og kjøp. Eksempler på prosessorsokkel kan være Socket AM3+ (AMD) eller LGA1156 Socket (Intel).

Innenfor hvert av fabrikatene finnes det også forskjellige modeller som FX-8150 og FK-6120 fra AMD eller Core i5 og Core i7 fra Intel. For å finne den beste prosessoren med riktig sokkeltype til en forsvarlig pris kan man lese tester og målinger. Søk etter «benchmark» og «cpu» for å finne slike på nettet.

Montering av hovedprosessor

Montering av CPU i maskiner kan være en detaljert og tidkrevende jobb. Her må vi følge veiledningen nøye og sette oss godt inn i hvordan monteringen gjøres, før vi begynner å montere.

  • Sjekk i veiledningen at prosessoren passer til hovedkortet. Leverandørene av prosessorer krever forskjellige hovedkort fordi de bruker forskjellige typer sokkel, og fordi de ulike prosessorene har ulik hastighet.
  • Bruk ESD-sikring. Statisk elektrisitet kan skade datamaskinen, og det er enkelt å sikre seg med jording.
  • Åpne lokket. Hold på kantene av prosessoren.
  • Monter riktig vei. Prosessorer er lette å ødelegge om vi monterer dem feil, og det kan være lett å overse detaljer under monteringen. De er merket med en trekant i det ene hjørnet. Trekanten skal være på samme sted på sokkel og prosessor. Monterer du feil, eller får skeive pinner, må du regne med at hovedkortet er ødelagt.
  • Lås prosessoren til hovedkortet. De fleste hovedkortene har egne løsninger for låsing av prosessor etter at den er montert. Hvordan disse låsmekanismene virker, kan avhenge av leverandør.
  • Fjern beskyttelseslokket. Lokket spretter ofte av av seg selv under prosessoren. Ta vare på dette beskyttelsesdekselet og annet som blir til overs.
  • Monter kjøling. De fleste prosessorer krever en eller annen form for kjøling. Montering av dette er svært forskjellig fra leverandør til leverandør. Det anbefales også her å lese veiledninger nøye før montering.

For å fjerne CPU fra datamaskinen bruker vi samme framgangsmåten som ved innsetting, men da selvsagt i motsatt rekkefølge. Vi må først av med kjøleviften, deretter låse opp låsmekanismen, for så å fjerne prosessoren.

Hvordan montere CPU (Komplett.no)

Læringsressurser