Hopp til innhold

  1. Home
  2. IKT-servicefag Vg2ChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Datamaskinen

En datamaskin består av en rekke kjernedeler, ekstrautstyr og tilkoblingsmuligheter. For at en PC skal kunne fungere, er den avhengig av at kjernedelene er på plass og fungerer.

Det brukes mange forkortelser, begreper og engelske uttrykk om datamaskiner og komponenter. Ordbok for dataterminologi kan derfor være nyttig

Kjernedeler, også kalt komponenter:

  • Hovedkort
  • Prosessor (CPU)
  • Minne (RAM)
  • Harddisk (HDD og SSD)
  • Tilkoblinger (I/O)
  • Strømforsyning (PSU)

Uten disse delene vil vi ikke kunne benytte datamaskinen slik det er tenkt.

Vi har i tillegg noen deler som ikke kalles kjernedeler lenger fordi datamaskinen kan fungere fullverdig uten disse:

  • Skjermkort (GPU) er ofte integrert på hovedkort og kalles derfor ekstrautstyr.
  • Optisk drev (Blu-ray/DVD/CD RW) kalles periferiutstyr fordi det ofte tilkobles eksternt.

En video fra 90-tallet viser godt hvordan datamaskinen fungerer: How Computers Work: A Journey Into the Walk-Through Computer

Grensesnitt mellom menneske og maskin

Grensesnittet er hvordan vi betjener datamaskinen. Det utgjøres av inn- og ut-enheter som er en undergruppe av periferiutstyr. Inn-enheter er for eksempel tastatur og mus, mens ut-enheter kan være skjerm og skriver. Også inn- og ut-enheter kobles til hovedkortet, men de kobles til på utsiden av kabinettet med ulike koblinger. Operativsystem, drivere og programvare sørger for at signalene behandles.

Stasjonær vs. bærbar

Det finnes i hovedsak to typer maskiner på markedet i dag, stasjonære modeller og bærbare modeller. Stasjonære maskiner var det som dominerte tidligere på grunn av fordeler med pris og ytelse. Bærbare maskiner har blitt mer og mer populært fordi man kan ta dem med overalt.

På en bærbar maskin kan du ikke bytte skjermkort. Vanligvis følger det ikke med optisk drev, men dette kan kobles til eksternt. Det finnes ofte egne tilkoblinger på bærbare, som mini-HDMI og mini-displayport, som krever egne kabler eller overganger.

En stasjonær datamaskin har som regel et separat kabinett. Dette blir ofte feilaktig omtalt som harddisk. Alle komponentene monteres i kabinettet og kobles til hovedkortet. På hovedkortet kan man også koble til tilleggskort med ekstra funksjonalitet. På bærbare datamaskiner, og enkelte stasjonære, er også skjermen montert sammen med kabinettet.

Læringsressurser

Datamaskinen