Hopp til innhold

  1. Home
  2. IKT-servicefag Vg2ChevronRight
  3. Sikkerhet og kravChevronRight
  4. KravChevronRight
  5. DatabrillerChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Databriller

Arbeidstakere som får problemer med synet på grunn av arbeid ved dataskjermen, har krav på synsundersøkelse og databrille.

Konsentrert businessmann med briller sitter foran laptopen. Foto.

Arbeid ved dataskjerm setter store krav til øynene fordi synsavstanden er kort og synsfeltet er lite. Øyet er ikke spesielt egnet for å se på nært hold, og mye arbeid ved skjerm kan overbelaste de små øyemusklene. Resultatet kan bli nærsynthet, synstretthet, sviende eller kløende øyne, svimmelhet og hodepine.

For å avhjelpe dette står det i forskriften om arbeid ved dataskjerm at arbeidstakere som jobber ved dataskjerm, skal få tilbud om øyeundersøkelse og synsprøve

  • før de begynner arbeid ved dataskjermen
  • om nødvendig med jevne mellomrom i tiden deretter
  • dersom de får synsproblemer som kan skyldes arbeidet ved dataskjermen

Hvis synsundersøkelsen viser at det er behov for synskorrigerende hjelpemidler utover vanlige briller eller linser som arbeidstakeren allerede bruker, har arbeidstakeren krav på en databrille.

Databrille er et samlebegrep for brillekorreksjoner som er spesielt tilpasset arbeidstakere som arbeider ved dataskjerm. Det vil som oftest være en enstyrkebrille, men det finnes også progressive/multifokale briller som er gode til skjermbruk. Vanlige progressive briller for daglig bruk regnes imidlertid ikke som databriller.

Lenke: Databriller – Informasjon fra Arbeidstilsynet

Læringsressurser

Krav