Hopp til innhold

  1. Home
  2. IKT-servicefag Vg2ChevronRight
  3. Sikkerhet og kravChevronRight
  4. KravChevronRight
  5. Sikker sletting av dataChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Sikker sletting av data

Vi er vanligvis mest opptatt av å unngå å miste data, men i noen tilfeller er utfordringen det motsatte. Vi har behov for å slette data på en slik måte at det ikke er mulig for uvedkommende å gjenopprette dem.

Blyant med viskelær som fjerner data og rydder digitalkode fra en harddisk. Foto.

Behovet for å slette data permanent oppstår gjerne når en maskin skal kasseres, gis bort, selges eller må sendes til service.

Innholdet i filer som er slettet på vanlig måte, kan forholdsvis enkelt hentes frem igjen. Du er helt sikkert kjent med at når du sletter en fil på vanlig måte, legges den først i papirkurven slik at det er mulig å angre.

Men selv om du tømmer papirkurven, blir ikke filen slettet fysisk. Det eneste som skjer, er at den plassen filen opptar på lagringsmediet, markeres som ledig – slik at filen ikke lenger vises i utforskeren eller papirkurven. Selve innholdet i filen blir liggende urørt helt til nye data skrives på det området hvor den gamle filen ligger.

Det finnes en rekke programmer som kan hente fram igjen slettede filer, for eksempel Piriform Recuva .

Formatering av en harddisk er ikke mye bedre. På samme måte som vanlig sletting vil ikke det som ligger lagret på harddisken, bli fysisk fjernet eller overskrevet. Filene vises bare ikke i utforskeren lenger. Det kan sammenlignes med å rive ut innholdsfortegnelsen i en bok.

Den enkleste måten å sikre at data ikke kan gjenopprettes på, er ødelegge lagringsmediet fysisk, for eksempel ved å bruke en slegge på en harddisk. Ulempen er selvsagt at disken blir ubrukelig. Dette er derfor bare et alternativ for maskiner som skal kasseres.

En annen metode for å slette data er å avmagnetisere lagringsmediet. Harddisker og magnetbånd lagrer data magnetisk, og ved å kjøre dem gjennom en avmagnetiseringsenhet, også kalt en degausser, blir alle data fysisk slettet. Ulempen er også her at mange typer lagringsmedium ikke kan brukes igjen etter at de er blitt avmagnetisert.

For å fjerne data permanent fra et lagringsmedium på en måte som ikke skader mediet, må dataene overskrives med nye data. Helst mange ganger. Det finnes mange programmer som gjør nettopp dette. Et eksempel er Eraser .

Videoer
IBAS
How to Destroy a Hard Drive and Data

Lenker
Sikker sletting – Artikkel fra DinSide.no
Degausser.com

Ved vanlig sletting eller formatering vil ikke det som ligger lagret på harddisken, bli fysisk fjernet eller overskrevet.

Læringsressurser

Krav