Hopp til innhold

  1. Home
  2. IKT-servicefag Vg2ChevronRight
  3. Sikkerhet og kravChevronRight
  4. KravChevronRight
  5. Utstyr for sikkerhetskopieringChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Utstyr for sikkerhetskopiering

Man kan i utgangspunktet ta sikkerhetskopier til alle typer lagringsmedier, og det finnes i tillegg nettbaserte tjenester. Men ikke alle lagringsmedier er like godt egnet for sikkerhetskopiering.

Ulike lagringsmedier som minnepinner, CD, disketter. Foto.

CD eller DVD

CD- eller DVD-plater kan brukes til enkel sikkerhetskopiering. Platene er rimelige og enkle å oppbevare, men lagringskapasiteten er begrenset. CD eller DVD kan likevel være en grei løsning for frittstående maskiner eller i situasjoner hvor datamengdene er små.

DVD spiller på et bord. Foto

Minnepinner

Minnepinner kan brukes til å kopiere viktige data, men de er lite egnet for regelmessig sikkerhetskopiering. Kapasiteten er større enn for CD- og DVD-plater, men den er fortsatt begrenset. Minnepinne kan likevel være et alternativ for frittstående maskiner.

Minnepinne som settes inn i en laptop. Foto

Ekstern harddisk

En ekstern harddisk har like god kapasitet som en intern harddisk, og overføringen av data er rask og enkel. Mange eksterne harddisker kommer også med egne programmer for sikkerhetskopiering. Ulempen er at det fort blir kostbart når man må ta vare på mange sikkerhetskopier for å kunne gjenopprette filer tilbake i tid.

Datakassetter/bånd

Datakassetter/bånd er som regel det beste alternativet for sikkerhetskopiering av tjenere i nettverk. Båndene er spesielt laget for sikkerhetskopiering, de har stor lagringskapasitet og er enkle å oppbevare.

70-80 talls magnetbånd maskin.

Datakassetter/bånd krever imidlertid en egen båndstasjon (streamer) og programvare for sikkerhetskopiering.

Nettbasert sikkerhetskopiering

Flere leverandører tilbyr nettbasert (online) sikkerhetskopiering via Internett, og noen programvareprodusenter tilbyr også nettbasert sikkerhetskopiering som en integrert del av programmene sine.

Ved nettbasert sikkerhetskopiering sendes en kopi av dataene som skal kopieres, til en tilbyder som lagrer dataene i et datasenter.

En slik løsning krever ikke noe annet enn en internettilgang, og man betaler for den mengden data man lagrer. Men nettbasert sikkerhetskopiering kan ha noen andre sikkerhetsutfordringer – blant annet fordi konfidensielle data regelmessig må sendes via Internett. Vi må derfor kunne stole på at tilbyderen beskytter dataene tilstrekkelig mot tyveri og uautorisert innsyn, og at de ikke går tapt hvis det skjer en ulykke hos tilbyderen.

Begrenset varighet

Varigheten av digitale lagringsmedier som CD-er, DVD-er, harddisker, minnepinner og datakassetter er begrenset, og etter en tid vil de enten bli uleselige eller miste evnen til å holde på data. De fleste produsenter anbefaler derfor at data leses over på nye media innen 5–10 år.

Lenke

Slik sikrer du filene dine – Artikkel fra Teknofil.no

Hvor lenge holder digitale lagringsmedier? – Artikkel fra Illustrert Vitenskap

Datakassetter/bånd er som regel det beste alternativet for sikkerhetskopiering av tjenere i nettverk.

Læringsressurser

Krav