Hopp til innhold

  1. Home
  2. IKT-servicefag Vg2ChevronRight
  3. Sikkerhet og kravChevronRight
  4. KravChevronRight
  5. Feiltolerante systemerChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Feiltolerante systemer

På grunn av de alvorlige konsekvensene et langvarig driftsavbrudd kan få, legger maskin- og programvareprodusentene ned et stort arbeid i å konstruere såkalte feiltolerante systemer.

Hender drar ut nettverkstilkoblet lagring (NAS) fra et rack skap. Foto.

Et feiltolerant system innebærer at utstyret er konstruert slik at en enkelt feil ikke skal kunne slå ut hele systemet. På engelsk kalles dette gjerne for «No Single Point of Failure».

Den mest effektive måten å sikre seg mot driftsavbrudd på er å ha reserveutstyr som står klart til å ta over hvis det skulle oppstå en feil på hovedutstyret. I et nettverk er det mulig å sette opp en reservetjener som står som en nøyaktig kopi av hovedtjeneren. Hvis hovedmaskinen feiler, overtar reserven. En slik reservemaskin kalles for en speiltjener (mirrorserver) fordi den – for alle praktiske formål – er som et speilbilde av hovedmaskinen.

Enkelte maskinprodusenter bygger også maskiner som er spesielt konstruerte med tanke på å unngå driftsstans. Slike maskiner inkluderer gjerne et dobbelt sett av alle sentrale komponenter, i tillegg til innebygd avbruddsfri strømforsyning og RAID-diskløsninger . Hvis en komponent skulle svikte, vil reservekomponenten straks overta, og driften opprettholdes.

Ulempen med duplisering av utstyr er at det fort blir svært kostbart. I virksomheter hvor en driftsstans ikke har umiddelbare alvorlige konsekvenser, velger man derfor ofte rimeligere alternativer.

En vanlig pc kan for eksempel settes opp som reservetjener, slik at de viktigste funksjonene kan opprettholdes inntil man kan skaffe en ny maskin. De fleste maskinleverandører tilbyr også serviceavtaler som garanterer at en maskinfeil vil bli reparert eller at en byttemaskin er på plass i løpet av et visst antall timer fra feilen varsles.

Lenke: Feiltoleranse – Store norske leksikon

Et feiltolerant system innebærer at utstyret er konstruert slik at en enkelt feil ikke skal kunne slå ut hele systemet.

Læringsressurser

Krav