1. Home
 2. IKT-servicefag Vg2ChevronRight
 3. Planlegging og dokumentasjonChevronRight
 4. Dokumentasjon og tilgjengeliggjøringChevronRight
 5. Behovet for oppdateringerChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Behovet for oppdateringer

Informasjon må oppdateres eller fjernes når det skjer endringer som gjør at informasjonen ikke lenger er korrekt eller aktuell. Foreldet eller feil informasjon kan i noen tilfeller skape flere problemer enn ingen informasjon i det hele tatt.

Veiskilt som peker både mot venstre og høyre. Bilde.

I praksis viser det seg at det er langt vanskeligere å holde informasjon oppdatert enn det man i utgangspunktet skulle tro. I de fleste virksomheter trenger man ikke å lete lenge for å finne utdatert informasjon. Bruk av Internett/intranett har heller ikke gjort situasjonen bedre.

Problemet med utdatert informasjon oppstår fordi det ofte finnes en rutine for å dokumentere, men ingen rutine for å oppdatere eller fjerne gammel dokumentasjon. En annen årsak er at ansatte slutter, og at den som overtar, er usikker på om gammel dokumentasjon er utdatert eller ikke. Da føles det ofte tryggere å ikke gjøre noe enn å risikere å fjerne noe som kanskje fortsatt er aktuelt.

Du vil aldri kunne eliminere problemet med utdatert informasjon helt, men her er noen enkle grep som kan hjelpe langt på vei:

 • Lag en rutine for regelmessig gjennomgang og oppdatering av informasjon som du er ansvarlig for. En fullstendig gjennomgang for eksempel hvert halvår sikrer at du i det minste får luket ut de fleste gamle dokumentene.

 • Dater all informasjon tydelig slik at det er mulig å se hvor gammel den er, og når den sist ble oppdatert. Mange foretrekker å gjøre dette i bunnteksten, men det beste er å skrive det i begynnelsen av dokumentet.

 • Sett en «best før»-dato på informasjon som er «ferskvare»; marker den tydelig med en dato som sier når den ikke lenger er aktuell.

 • Sørg for at én person i bedriften har ansvaret for å følge opp og oppdatere kritiske rutiner og viktig dokumentasjon.

Her ser du et eksempel på at artikkelsen på et nettsted er datert med både opprettet dato og endret dato. Dette gjør det enkelt å avgjøre om teksten fremdeles er aktuell eller ikke: Samordna Opptak

Læringsressurser

Dokumentasjon og tilgjengeliggjøring

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

 • SubjectMaterialFagstoff

  Skrivetips

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • SubjectMaterialFagstoff

  Kolonner, rader og celler

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter