Hopp til innhold

 1. Home
 2. IKT-servicefag Vg2ChevronRight
 3. Service og kommunikasjonChevronRight
 4. KursChevronRight
 5. Planlegging og gjennomføring av enkle kursChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Planlegging og gjennomføring av enkle kurs

Som IKT-servicemedarbeider kan du regne med å bli tatt med i planleggingen av datakurs for de ansatte. Kanskje skal du også være den som skal stå for opplæringen.

Kursdeltakere som får hjelp fra kursholder. Foto.

Opplæring av de ansatte i bruk av program og datautstyr er svært viktig for at virksomheten skal få fullt utbytte av IKT-investeringene sine.

Alle former for kurs innebærer en kostnad for virksomheten. I tillegg til prisen på selve kurset må bedriften betale for den arbeidstiden som går tapt når de ansatte er på kurs. Virksomheten håper selvsagt å tjene inn igjen dette i form av bedre effektivitet, høyere produktivitet og færre problemer når brukeren behersker IKT-systemene de er kurset i.

Når virksomheten skal sende sine ansatte på kurs, har de som regel følgende alternativer å velge mellom:

 • internt kurs med en av sine egne ansatte som instruktør
 • internt kurs med ekstern instruktør
 • eksternt kurs
 • nettbasert kurs

Det er fordeler og ulemper med alle alternativene. Hva som egner seg best, må vurderes fra gang til gang.

Interne kurs har den fordelen at de ansatte ikke behøver å reise bort, og opplæringen kan ofte foregå med utstyr og programversjoner som deltakerne kjenner fra sin egen arbeidssituasjon. En ulempe er at det på en travel arbeidsplass ofte blir forstyrrelser som gjør at det kan være vanskelig for deltakerne å konsentrere seg helt og fullt om kurset. En annen ulempe er at det ofte ikke er noe eget kursrom, slik at man må bruke provisoriske løsninger som møterom eller lignende.

Eksterne kurs har den fordelen at deltakerne ikke risikerer å bli forstyrret av det som skjer på arbeidsplassen, og kurset foregår gjerne i et miljø og med utstyr som er spesielt tilpasset undervisning.

Mange synes også at det er fint å komme bort fra arbeidsplassen en dag eller to, spesielt hvis kurset er kombinert med en eller annen form for sosial aktivitet, som middag på kvelden eller lignende. Ulempen er at slike kurs som regel koster mer, og det kan være vanskeligere å koble det man gjør på kurset, til sin egen arbeidssituasjon fordi kursmiljøet ikke ligner på det arbeidsmiljøet man er vant til.

Nettbaserte kurs er en rimelig form for opplæring, men krever høy motivasjon hos deltakerne. Nettkurs er gjerne lagt opp som selvstudium. Fordelen med det er at man kan arbeide i sitt eget tempo og prioritere det man har størst behov for å lære. Ulempen er at man i stor grad er overlatt til seg selv og ikke har noen instruktør som kan hjelpe eller forklare når man står fast.

Læringsressurser

Kurs

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

 • SubjectMaterialFagstoff

  Alternativer til kurs

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • SubjectMaterialFagstoff

  Noen vanlige feil ved planlegging og gjennomføring av kurs

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter