1. Home
 2. Helse- og oppvekstfag Vg1ChevronRight
 3. MenneskekroppenChevronRight
 4. De ulike systemene i kroppenChevronRight
 5. HudenChevronRight
 6. Hvordan ta vare på hudenChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Hvordan ta vare på huden

Huden vår er hele tiden utsatt for ytre påvirkninger. Tørt klima og mye vasking eller dusjing kan gi oss tørr og sprukken hud. Ekstem kulde, for mye sol og røyking er også skadelig for huden. I tillegg er arv, miljø og livsstil faktorer som virker inn på hudens tilstand.

Jente som soler seg. Foto.

Tørr hud

Symptomer på tørr hud kan være

 • kløe
 • huden føles irritert
 • huden sprekker
 • huden skaller av
 • huden blir rødlig
 • man føler at huden strammer

Normal hud

En normal hud danner raskt et beskyttende lag av talg. Hvis vi vasker oss for mye kan hudens normalflora skades. Det er viktig å bruke en såpe som har lav pH-verdi. En såpe med pH 5,5 beskytter normalfloraen. Se filmen om personlig hygiene. For å gjenopprette hudens naturlige beskyttelse er det viktig å tilføre fuktighet og fett.

Fet hud

Hos noen produserer talgkjertlene mye fett, og vi sier at disse har fet hud. Fet hud har lett for å medføre urenheter og kviser, og det er viktig bruke mild såpe og vann framfor sterke rengjøringsmidler. Fettet som produseres i talgkjertlene kalles sebum. Fet hud eldes gjerne senere enn andre hudtyper.

Kulde og frost

Kulde kan også skade huden og i verste fall gi frostskader. Personer som har tendens til tørr hud vil gjerne merke at de om vinteren får tørr hud på fingrene og leppene. Det er viktig å ha nok klær på seg da for lite klær reduserer blodsirkulasjonen i huden og man blir ekstra utsatt for frostskader. Ved ekstrem kulde bør man unngå å vaske seg i ansiktet eller barbere seg da dette fjerner den beskytende talgen fra huden og man blir ektra utsatt for frostskader. Fuktighetskremer kan gi en ekstra beskyttelse.

Slitasje på huden

I mange yrker er slitasje på huden et problem. Personer som har hendene mye i vann, som for eksempel ansatte i helsesektoren, er ektra utsatt for uttørring og eksem på hendene. Rengjøring av huden på hendene bør være skånsom. I helsesektoren brukes også desinfeksjonsmiddel for å rengjøre hendene. Flytende såpe med lav pH brukes kun når man har vært i kontakt med organsiske matrialer som for eksemel blod eller urin.

Enkelte arbeidsoppgaver krever at man bruker hansker og dette kan også brukes hvis man har sår eller sprukken hud. Man må være oppmerksom på at enkelte kan reagere på latex i hansker og at hansker heller ikke beskytter 100% mot inntrenging av stoffer. Hendene bør også beskyttes med gode håndkremer eller barreierekremer.

Soling

Soler du deg for kraftig og uten beskyttelse, kan du få brannskader med blemmer, feberfrysninger og temperaturstigning. På lang sikt kan overedreven soling gi deg grove rynker, rød og flasset hud, skjemmende pigmentflekker og hudkreft.

Her er ni regler for solvett:

 1. Vis respekt for været. Alt slags vær har innvirkning på huden, og enkelte værtyper krever spesiell beskyttelse. Overdreven soling uten beskyttelse kan gi økt aldring av huden, og medføre risiko for varige hudskader som hudkreft.
 2. Velg hudpleieprodukter tilpasset nettopp din hud. Ulike typer hud ( tørr,normal,fet) krever ulike hudpleieprodukter, og barn trenger ekstra beskyttelse. Solfaktor skal velges etter hudtype ( grad av ømfintlighet).
 3. Lytt til erfarne fagfolk. Hudpleiere, fotterapeuter og folk som arbeider på apoteket, er fagfolk med stor kunnskap og erfaring når det gjelder hud og hudpleieprodukter. Produktene som selges på apotekene er gjenstand for grundige kvalitetstester.
 4. Bruk solfaktor når du soler deg. Hvis du skal oppholde deg i solen mer enn 1/2 time uten å bli solbrent, tilsier faktortallet hvor mange gnager lenger du kan være i solen. Fakto 8 x1/2 time = 4 timer
 5. Solkremer skal beskytte både mot UVA og UVB stråler. Både de kortbølgede strålene (UVB) og de langbølgede ( UVA) kan skade huden, og vi må beskytte oss mot dem begge. Selv i skyggen kan kan huden få opptil 50% UV-lys.
 6. Frisk hud har behov for pleie og stell hver dag for å holde seg myk og smidig. På apoteket finner du du kvalitetsprodukter til fornuftige priser som dekker alle dine behov. De fører godt utvalg av nasjonale og internasjonale seirer og kan hjelpe deg å finne riktig produkt.
 7. Unngå sår og tørre lepper. Leppene er konstant utsatt for sol, vind, kulde og tørrt inneklima, og tørker derfor lett ut. Det er viktig å beskytte dem gjennom daglig bruk av leppepleieprodukter.
 8. Hudpleie inkluderer fotpleie. Nest etter hjertet er føttene den delen av kroppen som har det " hardeste" arbeidet, og de er vel verdt å ta vare på. Start fotpleien før føttene begynner å gjøre vondt.
 9. Lytt til signalene huden gir deg. Når huden din føles tørr og kanskje solbrent, er det viktig at du tar signalene på alvor. Hudpleieprodukter gjenoppretter hudens balanse, og du står sterkere rustet mot nye utfordringer.
Kilde: NHI: Vis solvett i solen!

Læringsressurser

Huden

SubjectEmne

Fagstoff