1. Home
 2. Helse- og oppvekstfag Vg1ChevronRight
 3. MenneskekroppenChevronRight
 4. De ulike systemene i kroppenChevronRight
 5. HudenChevronRight
 6. Hudens oppbygningChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Hudens oppbygning

Huden er bygd opp av tre lag: overhuden, lærhuden og underhuden. I de ulike lagene finner vi forskjellige typer celler. Hår og negler er utviklet ved spesialisering av overhudceller.

Mørkhudet person holder hendene forran ansiktet. Foto.
Tverrsnitt av hudens oppbygging. Illustrasjon.
Hudens oppbygging

Overhuden

Overhuden er den ytterste delen av huden og består av ulike lag med celler. Innerst i overhuden er cellene levende, og det dannes hele tiden nye celler som dyttes opp til overflaten. Cellene dør etter ca. en månded. De levende cellene i ovehuden produserer fettstoffer som danner en nesten vanntett barriere.

I overhudens levende lag ligger pigmentproduserende celler (melanocytter). De produserer fargestoffet melanin, som gir den brune fargen etter soling og som beskytter den underliggende lærhuden mot de skadelige UV- strålene fra sola.

Det aller ytterste laget (hornlaget) består av døde celler og gjør huden ekstra motstandskraftig og beskytter mot både kjemisk og mekanisk slitasje. Det er ikke blodårer eller nerver i overhuden. Hudoverflaten har lav pH.

Får huden omfattende skader, for eksempel rifter eller brannsår, kan mikroorganismer lett trenge inn. I tillegg vil væske lett fordampe gjennom den ødelagte huden.

Lærhuden

Lærhuden er det mellomste hudlaget og består av levende celler.

I lærhuden er det blodårer, svettekjertler, hårrøtter med muskler, talgkjerler, nerver og sanseceller. Blodårene frakter bort avfallsstoffer og tilfører huden oksygen og næringsstoffer. Blodet som sirkulerer i lærhuden er også med på å regulere kroppstemperaturen. Svettekjerlene produserer svette som skilles ut gjennom hudporer når vi blir varme, som for eksempel ved fysisk aktivitet. Talgkjertler ligger rundt hårrøttene og produserer talg som gjør huden myk. Sansecellene registrerer berøring, trykk, kulde og varme mens nervecellene registerer smerte.

Underhuden

Underhusen er det innerste laget i huden og består først og fremst av fettceller. Dette fungerer som isolasjonslag og demper slag og støt mot huden. Fettceller er også energilager for kroppen.

Utfordringer til deg
 1. Studer snittet av huden. Lær deg navnene på de ulike delene.
 2. I lenkesamlingen ligger lenke til en oppgave der du kan øve deg på å sette riktig navn på riktig plass. Gjør denne oppgaven. Øv til du kan det.
 3. Se filmen Hudkreft. Her får du vite enda mer om hudens oppbygning. Hvor ligger pigmentcellene som gir huden farge?
 4. Se filmen Hudkreft. I hvilke lag finner vi cellene som kan utvikle seg til kreftceller? Hva kalles disse celletypene?
 5. To ekstra utfordringer - se lenker i lenkesamlingen:
  • Hvorfor forsvinner ikke arr?
  • Hvorfor blir huden rynkete av vann?

Læringsressurser

Huden

SubjectEmne

Fagstoff