Hopp til innhold

 1. Home
 2. Helse- og oppvekstfag Vg1ChevronRight
 3. Mat og næringsstofferChevronRight
 4. Mat i ulike kulturerChevronRight
 5. Islamsk matChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Islamsk mat

Hvordan vi forholder oss til de forbud og påbud som religion gir, varierer fra person til person. Dette gjelder også regler for kosthold. Det vil derfor finnes store variasjoner i kostholdet til medlemmer av samme religion.

Bilde av et utsalgsted for halal kjøtt.Foto.

På supermarkedet har du kanskje sett mat, særlig kjøtt eller fugl, som er merket med halal. I vestlige land er ordet halal knyttet til mat, og det viser til en bestemt slaktemetode. Ifølge islam skal kjøtt som skal spises, være halalslaktet.

Halalkjøtt må oppfylle flere kriterier:

 • Dyret i seg selv må vere tillatt i islam. Eksempel på dyr som er tillatt er okse, lam og kylling. Gris og rovdyr er ikke tillatt.
 • Dyret må vere slaktet på riktig måte. Kveling, pisking eller skyting av dyr er ikke akseptabelt. Dyret skal ifølge islam slippe å bli plaget unødvendig, og man skal få dyret slaktet enklest mulig. Bedøvelse av dyret før slakting er greit så lenge bedøvelsen i seg selv ikke dreper dyret.
  Kilde: matprat.no

Det er bare tillatt å spise kjøtt som ikke er halalslaktet dersom man ellers risikerer å sulte i hjel.

Ramadan

Rettroende muslimer praktiserer faste den niende måneden i den islamske kalenderen. Fasten beskrives som en avtale med gud, og den er uttrykk for en indre renselse og dessuten en prøve på lydighet og utholdenhet. Under relatert innhold kan du høre om hvordan ramadan avsluttes.

Avholdenhet

Man skal avstå fra handlinger som bryter fasten, det vil si å spise, drikke, ha seksuelt samvær, røyke eller havne i krangler. Man skal også være bevisst på sitt språk. Man skal unngå lege- og tannlegebesøk under ramadan slik at man ikke bryter fasten. Etter solnedgang gjelder ikke fastebestemmelsene. Det anbefales å spise og drikke før daggry og å bryte fasten ved solnedgang med dadler og vann før man spiser et kveldsmåltid. De fleste muslimske samfunn har også utviklet spesielle mattradisjoner knyttet til fasten.
Kilde: Wikipedia


Fritak fra faste

Gamle og kronisk syke slipper å faste hvis dette er til skade for dem. Unge mennesker er også fritatt fram til de kommer i puberteten, men de kan faste hvis de klarer og ønsker det. Gravide kan ta igjen fasten etter at barnet er født. Ammende mødre er også fritatt, og det samme er reisende og menn i krig. Hvis de ønsker det, kan syke velge å holde en fattig person med mat istedenfor å ta igjen fasten senere. Den som ufrivillig må bryte fasten under ramadan, gjør opp for de dagene senere ved å faste tilsvarende. Dette må imidlertid skje innen neste ramadan.
Kilde: Wikipedia

Fasten avsluttes med en stor id-fest. Da pynter man seg, gir hverandre gaver og spiser et festmåltid. Mange muslimer har fastedager ut over ramadan.

Film om Halal-mat:

Som fagarbeider kan du møte mennesker som skal ha halalmat og som faster. Da må du ha kunnskaper som gjør det mulig å tilrettelegge slik at de får dekt sine behov for riktig mat og mulighet for faste.

Utfordringer til deg:

 1. Hva er halal?
 2. Hva er faste?
 3. Hva er id- fest?
 4. Hvilke typer kjøtt er tillatt å spise for muslimer?
 5. Undersøk om det finnes halalkjøtt på butikkene i din kommune eller bydel.
 6. Lytt til lydfilen. Diskuter innholdet med en gruppe fra klassen din.

Læringsressurser

Mat i ulike kulturer

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

 • SubjectMaterialFagstoff

  NRK Jødedommen og mat

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff