Hopp til innhold

 1. Home
 2. Helse- og oppvekstfag Vg1ChevronRight
 3. Mat og næringsstofferChevronRight
 4. Mat i ulike kulturerChevronRight
 5. Mat og kulturChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Mat og kultur

I et flerkulturelt samfunn som Norge vil du møte brukere, kunder og pasienter som har matskikker som skiller seg mye fra dine egne. Matskikker er et resultat av kultur og tradisjoner, og av hvilke råvarer man har hatt tilgang på der man har vokst opp.

Mat og kultur. Ulik typer mat. Foto.

Religion og mat

Ulike religioner har også regler for hva som er lov å spise og til dels også hvordan maten skal tilberedes. Når kostholdet er forankret i religion, er det viktig for en som er troende å følge de retningslinjer som gjelder. Vi skal se på noen eksempler fra islam, jødedommen og hinduismen. Det er viktig å være klar over at mennesker innen samme religion vil praktisere reglene forskjellig. Noen følger reglene meget strengt, mens andre ikke gjør det.

Ulike matkulturer i Norge
I Norge finner vi mennesker med bakgrunn fra over 200 ulike land. Dette betyr at det finnes en rekke ulike matskikker som ikke er religiøst forankret, men knyttet til den oppveksten forskjellige folk har hatt.

Å beskrive norsk matkultur kan være vanskelig, men vi kan si at den består av fire hovedgrupper:

 1. norsk tradisjonsmat
  - mat vi har spist i Norge i generasjoner
  - mat som har sitt opphav i Norge
 2. samisk tradisjonsmat
 3. sat fra andre land
 4. norsk kosthold slik det er i dag, som gjerne består av noe fra alle de tre gruppene over

Identitet og mat

Mat er en viktig del av vår identitet. Derfor beholder vi gjerne matskikker så lenge det lar seg gjøre. De fleste mennesker har også stor glede av å dele et godt måltid med venner. Når mennesker flytter til et nytt sted eller får gjester fra andre deler av verden, serverer de gjerne det beste deres egen mattradisjon kan by på. For den fremmede oppleves det uvant.

At mennesker har ulike mattradisjoner, er vansligvis problemfritt i Norge. Vi har et samfunn der tilgangen på ulike matvarer er stor, og der varer man ønsker seg, lett kan bestilles. Av og til kan vi oppleve at andre menneskers mattradisjoner er merkelige, men da skal vi huske at våre mattradisjoner også oppleves som merkelige for folk fra andre kulturer.

Yrkesutøver

Når du skal ha ansvar for kostholdet til andre mennesker, må du vise respekt for vaner og tradisjoner som er forskjellige fra dine egne. Den beste kilden til informasjon er å prate med den det gjelder, eller foreldre og pårørende. Du får imidlertid kjøpt gode kokebøker fra spennende matkulturer i andre land, og det finnes også mye stoff på Internett.

Mat fra fremmede kulturer er ikke nytt i Norge. De færreste tenker over at både spaghetti, pizza og taco er innvandrere til vår spisebord. Generelt synes vi fremmed mat er spennende og godt. Bruk NDLA-kokeboken - her er det bare å kose seg!

Utfordringer til deg:

 1. På Internett kan du finne mye informasjon om mat og kultur. Del dere i grupper og søk opp mat fra ulike kulturer.
 2. Intervju personer med ulik kulturbakgrunn om mattradisjoner. Samle opplysningene i et dokument som dere prestenterer for hverandre.
 3. Lag mat fra ulike kulturer.
 4. Miniprosjekt: Mattradisjoner i ulike kulturer.
 5. Se filmen Etiopisk mat.
  - Hva skiller etiopisk mat fra norsk mat?
  - Hvorfor brukar de ikke kniv, skei og gaffel?
 6. Tenk deg at du jobber i en institusjon for eldre. To av brukerne er vokst opp i Etiopia og ønsker å få spise maten sånn som de er lært opp til. Hvordan legger du til rette for dette? Lag etiopisk mat og spis uten kniv, skei og gaffel. Hvordan opplevde du dette?

Læringsressurser

Mat i ulike kulturer

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

 • SubjectMaterialFagstoff

  NRK Jødedommen og mat

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff