1. Home
  2. Helse- og oppvekstfag Vg1ChevronRight
  3. Mat og næringsstofferChevronRight
  4. Mat som grunnleggende behovChevronRight
  5. TallerkenmodellenChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Tallerkenmodellen

Helsedirektoratet anbefaler "tallerkenmodellen" som hjelpemiddel for å lage sunne måltider. Modellen viser hvordan ulike matvarer kan fordeles på en tallerken.

Tallerkenmodellen. foto.

Modellen gjelder for alle grupper av friske mennesker. Fordelingen av matvarene skal være som på modellen uansett om man har behov for lite eller mye mat. Slik blir det lettere å spise sunt og variert til alle dagens hovedmåltider.

Som du ser av modellen, inneholder den et felt med karbohydratrike matvarer. Når du har lest om hvilke næringsstoffer maten består av, og hvordan vi deler matvarene inn i grupper ut fra næringsinnhold og ønsket plass i kosten, skal vi se nærmere på hvordan vi setter sammen sunne måltid. Du husker nok også fra kostlæra at det ikke er likegyldig hvilke karbohydrater vi spiser, så det gjelder å velge blant de sunne! Det samme gjelder for kjøtt og fisk.

Film om tallerkenmodellen

Læringsressurser

Mat som grunnleggende behov