Hopp til innhold

  1. Home
  2. Helse- og oppvekstfag Vg1ChevronRight
  3. Kosthold og ernæringChevronRight
  4. Mat som grunnleggende behovChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Mat som grunnleggende behov

Næringsrik mat er viktig i alle deler av livet. Noen må også ha tilpasset kosthold hele livet. Mat er et grunnleggende behov for alle mennesker og legger grunnlaget for god helse.

Grovt brød med salat og vegetarburger. Foto.

Et variert kosthold inneholder viktige næringsstoffer, både de som gir energi og de som ikke gir energi. Som ungdom og voksen har du selv et ansvar for å ta vare på egen helse, og kanskje du må gjøre små endringer i kostholdet ditt for å unngå sykdom senere i livet.

I ulike medier er kosthold og matvarer store tema som blir diskutert daglig. Det er mye reklame for matvarer hos de store kjedene, og det er gode tilbud som skal lokke oss til butikkene. Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet er de som lager anbefalinger for det norske kostholdet. Reklame og andre kan ha stor makt, ofte for å få solgt produktene sine.

Som fagarbeider innenfor helse- og oppvekstsektoren har du en stor rolle som ansvarsbevisst person. Du må skille klart mellom privat og profesjonell rolle her. Det er ingen brukere av disse tjenestene som skal endre kostholdet sitt fra de norske anbefalingene så lenge ikke legen eller personen selv bestemmer det. Du kan for eksempel ikke innføre lavkarbokosthold i barnehagen eller vegetarkost i bokollektivet.

Det finnes retningslinjer for kosthold i de ulike sektorene som du plikter å følge når du skal planlegge kosthold for andre.

Læringsressurser

Mat som grunnleggende behov