Hopp til innhold

  1. Home
  2. Helse- og oppvekstfag Vg1ChevronRight
  3. FolkehelsearbeidChevronRight
  4. Informasjon og reklameChevronRight
  5. Nettbruk og kildekritikkChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Nettbruk og kildekritikk

Det er viktig å stole på kildene man bruker. Når du arbeider med mennesker og skal forklare viktige begreper og prosedyrer, er det viktig at det du sier, er korrekt gjengitt.

Mann med telefon i hånda og datamaskin foran seg. Foto.

Å finne det man trenger

Vi må også stole på hjelpemidlene vi bruker – medisiner, utstyr og andre ressurser. Vi kan skade andre mennesker eller oss selv med feil bruk. Vi må kunne stole på bruksanvisninger og andre kilder, både som elever og i yrkene vi velger.

Mye av informasjonen vi trenger, er etter hvert lagt ut på Internett, og det kan være en fin kilde til informasjon og fakta, både til skolebruk og senere jobb. Derfor bruker vi "nettet" – og alle kjenner til Google. Kanskje bruker du andre søkemotorer, databaser eller portaler?

Kan vi stole på alt vi finner på Internett?

Dessverre kan vi ikke det. Vi hører og leser om at barn og unge får problemer når de gir fra seg personlige opplysninger eller legger ut bilder av seg selv. Vi kan heller ikke stole på at alt som er lagt ut på nettet og som tilsynelatende ser ekte og riktig ut, virkelig er det. Mye av det som presenteres som fakta er egentlig reklame.

Det som ser ut som fakta, kan også være ”fleip” – eller kanskje bare underholdning eller tull. Som nettbruker vil du helst raskt ha den riktige informasjonen du kan stole på, og du vil ikke bli lurt eller ta feil. Derfor trenger du et kjapt kurs i nettbruk og kildekritikk!

I denne videoen får du god informasjon om kildekritikk.

Læringsressurser

Informasjon og reklame

SubjectEmne

Fagstoff