Hopp til innhold

  1. Home
  2. Helse- og oppvekstfag Vg1ChevronRight
  3. FørstehjelpChevronRight
  4. Grunnleggende førstehjelpChevronRight
  5. Fremmedlegeme i luftveieneChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Fremmedlegeme i luftveiene

Når vi setter fast noe i halsen, må vi få det ut for at vi skal få puste. Hosting er mest effektivt, men noen ganger trengs det hjelp av andre. Små barn er spesielt utsatte for å få fremmedlegemer i luftveiene.

Kvinne med fremmedlegeme i halsen. Mann slår i ryggen. Foto.

Noe fast i halsen – hva gjør vi?

Det er viktig å skille situasjoner med fremmedlegeme i luftveiene fra for eksempel besvimelser, hjertestans, krampeanfall og andre tilstander som også kan gi plutselige pustevansker. Hvis pasienten er våken, spør derfor straks om han/hun holder på å kveles.

1. Så lenge pasienten selv klarer å trekke luft ned, er hosting mest effektivt.

Hvis pasienten klarer å hoste, anbefales det å oppmuntre pasienten til å fortsette å hoste.

2. Hvis luftveiene er helt blokkert og pasienten fortsatt er våken:

  • Voksne og barn over ett år:

Veksle mellom å gi fem slag midt mellom skulderbladene og fem harde, raske støt øverst i magen, mellom nederste ribbein og navlen, opp mot mellomgulvet (bukstøt-manøver). Hvis mulig: Hold hodet lavt eller la pasienten bøye seg framover.

  • Barn under ett år:

Små barn er spesielt utsatte for å få fremmedlegemer i luftveiene, men det skjer også med voksne. Vi kaller det gjerne at vi setter noe i halsen. Når dette skjer, vil kroppen prøve å få ut fremmedlegemet ved at vi begynner å hoste. Likevel blir fremmedlegemet noen ganger sittende fast. Da haster det med å sørge for frie luftveier. Førstehjelpen her går ut på å få ut fremmedlegemet. Fremgangsmåten er forskjellig for voksne og barn.

Veksle mellom å gi fem slag midt mellom skulderbladene og fem brystkompresjoner. Hold barnet med hodet lavt over kneet ditt. Hold én hånd på ryggen og én under barnets bryst og mage når du snur det for å veksle mellom ryggslag og brystkompresjoner.

3. Hvis pasienten blir bevisstløs, er det brystkompresjoner som gir størst økning i luftveistrykket nedenfor fremmedlegemet.

Tilkall hjelp (ring 113) og start straks standard HLR (30:2) med et enkelt tillegg: Se etter fremmedlegemet i munnen før hver serie med to innblåsinger. Dersom du ser fremmedlegemet inne i munnen eller øverst i luftrøret, legg hodet forsiktig til siden og vær forsiktig når du tar ut fremmedlegemet, så det ikke faller ned i halsen igjen eller trykkes lenger ned i halsen.

Læringsressurser

Grunnleggende førstehjelp