Hopp til innhold

  1. Home
  2. Salg, service og sikkerhet Vg2ChevronRight
  3. Forebygging av ran og svinnChevronRight
  4. SvinnhjuletChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Svinnhjulet

Svinn er tap av verdier. Svinn reduserer altså bedriftenes fortjeneste, og tiltak mot svinn er derfor ofte svært lønnsomme. Alle som driver eller er ansatt i en bedrift, er opptatt av lønnsomheten.

Oppdatering av varelager med strekkodeleser

Litt grovt kan vi si at svinn er en følge av slurv, inkompetanse, dårlige rutiner og uærlighet. Heldigvis kan vi klare å fjerne alle disse elementene.

Svinn i dagligvarehandelen

En av bransjene hvor det jobbes mye mot svinn, er dagligvarehandelen. I en stor matvarekjede har de satset bevisst på de ansatte. Trivsel og god opplæring er kanskje det som reduserer tyveriene mest. Kompetente og fornøyde medarbeidere er i stand til – og motivert for - å bekjempe svinn i butikkene.

Butikksjefen sier at sikkerhet må inngå i de daglige rutinene. Det gjelder også varesikring. Hun har derfor valgt en av de ansatte som supermarkedets markedsansvarlig som skal følge opp tyveriutsatte varegrupper.

Der det er mulig, klebes alarmetiketter både på esken varen ligger i, og på selve varen. Det gjør det enda vanskeligere å stjele for eksempel kostbare hudkremer.

Teknisk utstyr til bekjempelse av svinn er én ting. Supermarkedssjefen tror vel så mye på effekten av å forebygge. De ansatte må følge med på og overvåke butikken sin. Ryktes det at det er risikabelt å prøve seg i denne butikken, er det forebyggende og bra.

Svinnhjulet

For deg som elev er det godt å ha med et hjelpemiddel for å huske hva som inngår i begrepet svinn, og da særlig for butikker. Svinnhjulet er et slikt nyttig hjelpemiddel. Figuren viser varens ferd til butikken og gjennom butikken. Figuren starter med bestilling og slutter ved kassepunktet.

Læringsressurser

Forebygging av ran og svinn