1. Home
 2. Salg, service og sikkerhet Vg2ChevronRight
 3. IKT-sikkerhetChevronRight
 4. Phishing – nettfiskingChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Phishing – nettfisking

I takt med at teknologien og sikkerheten i datasystemer er blitt bedre, er brukerne blitt det svakeste leddet. Det har gjort phishing – nettfisking – til et stadig større problem.

Forstørrelsesglass

Phishing

Phishing er i utgangspunktet hackersjargong for «fisking» (fishing), og spiller på at man «fisker» etter sensitiv informasjon, passord og lignende. Målet kan også være identitetstyveri.

Den vanligste framgangsmåten for nettfisking er å sende en e-post som ser ut som om den kommer fra en kjent bank, og be om at mottakeren bekrefter informasjon som gjelder konto, kredittkort eller lignende ved å klikke på en vedlagt lenke. Teksten i e-posten forklarer gjerne at dette er nødvendig av sikkerhetshensyn, eller advarer mot at kontoen blir stengt hvis ikke informasjonen blir bekreftet. Informasjonen som nettfiskerne eller svindlerne får tak i, brukes deretter til å tappe kontoen for penger.

Svindlerne forsøker å gjøre det hele så troverdig som mulig. De lager gjerne en nettside som likner helt på bankens ekte nettsider, eller de kjører et script som først åpner bankens faktiske nettsider og deretter et sprett-opp-vindu over bankens nettsider hvor de ber deg om å skrive inn person- og kontoinformasjon.

Eksempel på phishing

E-posten under er et typisk eksempel på nettfisking. (Vi har gjort personinformasjon og lenker uleselige.) Avsenderen utgir seg for å være Visa Europe, og innholdet er en oppfordring til å registrere en ny kode for Verified by Visa og MasterCard SecureCode som skal gi deg sikrere og enklere netthandel.

Legg merke til det dårlige språket. Det er et tegn på at avsenderen har begrenset kjennskap til norsk, eller at han eller hun har brukt Google Oversetter fra et annet språk. Du bør likevel ikke tro at du kan avsløre alle phishingforsøk ved å se på språket. Det dukker også opp svindelforsøk på feilfritt norsk.

Uansett sender aldri banker eller kredittinstitusjoner ut e-post hvor de ber kunder om å oppdatere informasjon eller verifisere kontoer. Alle slike meldinger er derfor forsøk på svindel!

Phishing

Hvis man klikker på lenken nederst i e-posten, kommer man til nettsiden under.

OBS!
Merk at du ikke bør klikke på lenker i mistenkelige e-poster. I tillegg til å forsøke å lure deg til å oppgi sensitiv informasjon, vil nettsiden som åpnes, ofte også forsøke å installere spionprogramvare på maskinen din. Vi tok derfor ekstra forholdsregler da vi åpnet siden for å kopiere skjermbildet.
Det korrekte å gjøre er å slette e-posten permanent med en gang.

Forfalsket nettside

Nettsiden ligner på dem som brukes ved sikker betaling på nett, og den ser tilsynelatende legitim ut med logoer fra både Visa og MasterCard. Lenkene i bunnen av siden går også til ekte informasjonssider hos Visa.

Men legg merke til at protokollen som brukes i adresselinjen, er http og ikke https. Overføringen er altså ikke kryptert slik all betalingsinformasjon via Internett alltid skal være.

Videre ber siden om all personinformasjon og kortinformasjon inklusive passord på den samme siden. På ekte betalingssider blir man ikke spurt om all informasjon samtidig, for betalingssystemet må ta kontakt med banken for å verifisere kortet før man får spørsmål om eventuelt passord og kode.

Det er heller ikke noen bank som lar deg bytte passord uten at du først har logget deg inn med det gamle passordet og gyldig kode.

Banker og kredittinstitusjoner sender aldri ut e-post hvor de ber kunder om å oppdatere informasjon eller verifisere kontoer. Alle slike meldinger er forsøk på svindel.

Læringsressurser

IKT-sikkerhet

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

 • SubjectMaterialFagstoff

  Holde Windows pc-en oppdatert

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • SubjectMaterialFagstoff

  Holde Apple Mac-maskinen oppdatert

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • SubjectMaterialFagstoff

  Oppdatering av andre programmer

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • SubjectMaterialFagstoff

  Datakryptering

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • SubjectMaterialFagstoff

  IKT-sikkerhet på reise

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
 • SubjectMaterialFagstoff

  IKT-sikkerhetsorganisasjoner

  Tilleggsstoff
  AdditionalTilleggstoff
SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter