Hopp til innhold

  1. Home
  2. Naturfag PåbyggChevronRight
  3. BioteknologiChevronRight
  4. Etikk og bioteknologiChevronRight
  5. Biobanker – levende innskuddChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgave

Biobanker – levende innskudd

Her finner du arbeidsoppgaver og spørsmål til diskusjon knyttet til filmen Biobanker: levende innskudd. Bioteknologiskolen 10.

Se filmen Biobanker: levende innskudd. Bioteknologiskolen 10.

Spørsmål

  1. Hva er en biobank? Gi eksempler på materiale som kan være lagret i en biobank.
  2. Hva lagres i Svalbard globale frøhvelv? Hvorfor er det opprettet, og hvorfor er det plassert på Svalbard?
  3. Tenk deg at noen vil forske på biologisk materiale fra deg som ligger lagret på et sykehus. Ønsker du å bli spurt før forskerne går i gang, eller er det tilstrekkelig for deg at forskningsprosjektet er godkjent av en etisk komité? I hvilke tilfeller ønsker du å bli kontaktet?

Arbeidsoppgave 1

Skal biologisk materiale fra deg kunne lagres også etter din død? Mener du at familiemedlemmene dine bør spørres før forskere kan undersøke genene dine etter din død? Skal familiemedlemmer kunne be om at genene dine blir undersøkt for disposisjon for arvelig sykdom?

Arbeidsoppgave 2

Hvis forskere finner ut at du vil kunne utvikle en sykdom – vil du vite det? I hvilke tilfeller ønsker du å bli kontaktet?

Arbeidsoppgave 3

Tenk deg at du er en lege som ønsker å bygge opp en biobank med blodprøver fra pasienter og deres familier for å lete etter arvelige årsaker til eggstokkreft. Diskuter hva du bør passe på når du lager en slik biobank med biologisk materiale fra disse pasientene og deres familier.

Arbeidsoppgave 4

Politiet har en egen biobank med biologisk materiale fra en rekke mennesker. Hvem er registrert i denne biobanken, og hvordan brukes den?

Læringsressurser

Etikk og bioteknologi

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter