Hopp til innhold

 1. Home
 2. Naturfag PåbyggChevronRight
 3. BioteknologiChevronRight
 4. Grunnleggende om celler og arvestoffChevronRight
 5. Celler og vekstChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Celler og vekst

Alle levende organismer er bygget opp av celler og stoffer som er produsert og skilt ut av cellene. Det er livsprosesser som sørger for et stabilt miljø i cellene og organismene.

Vekst

Når en organisme vokser, er det fordi cellene vokser og deler seg slik at det blir stadig flere celler. Når encellede organismer vokser, slik som gjær og bakterier, vil de dele seg og bli til to atskilte celler som er helt like hverandre. Veksten krever både energi og byggesteiner. Alt som er levende, tar til seg næring. Når næringen brytes ned i fordøyelsen, får vi både byggesteiner og energi som kan brukes til alle livsprosesser.

Byggesteinene i kroppen vår får vi gjennom maten vi spiser. Tenk på hvor mange ganger disse byggesteinene har vært brukt tidligere!

Eksempel på stoffkretsløp (gjenbruk).

Egg og sædcelle. Foto.
Egg og sædcelle

Byggesteinene kan settes sammen på uendelig mange måter, men hvor er oppskriften?
Hva er det som gjør at et befruktet menneskeegg blir til et menneske? Hva får høyre og venstre arm til å stoppe veksten når de er like lange?
Svarene på disse spørsmålene finner vi i genene som nedarves fra generasjon til generasjon. Før vi ser nærmere på arvestoffet, må vi kjenne til hvordan celler fungerer.

Cellebiologi

Cellene er grunnenhetene i alle levende organismer. Inne i cellene foregår det uendelig mange prosesser hele tiden, og det er cellekjernen som styrer aktivitetene. Cellekjernen blir igjen påvirket av stoffer utenfra, som for eksempel hormoner. Cellemembranen omslutter cytoplasmaet og er en geléaktig væske med mange spesialiserte enheter som kalles organeller.

Dyreceller

Dyreceller ligger i et vandig miljø.

 • Cellemembranen omslutter cella og kontrollerer transport inn og ut av cella. Den er halvgjennomtrengelig og laget av fosfolipider. Mer om cellemembranen på wikipedia.org.
 • Kjernen inneholder arvestoffet (kromosomene). En dobbel membran beskytter innholdet og kontrollerer transporten inn og ut. I cellekjernene finnes all den informasjonen som er nødvendig for å lage et individ. Her finnes også informasjonen som cella trenger til vekst og reproduksjon. Kjernen er en slags kommandosentral som indirekte styrer cellefunksjonene. Mer om kjernen hos snl.no
 • Cytoplasma er en geléaktig væske (protoplasma) med organeller som ribosomer og mitokondrier. Væsken inneholder oppløst næring og gasser. Mer om cytoplasma på wikipedia.org. Et trådformet cytoskjelett hjelper cella til å holde fasongen, holder organellene på plass og har ellers en viktig rolle når en celle skal dele seg. Mer om cytoskjelett hos uio.no.
 • Mitokondriene er cellas kraftstasjon. Her foregår celleånding. Mer om mitokondrier hos uio.no.
 • Plasmanettverket er et transportsystem inni cella. Det kalles også endoplasmatisk retikulum (ER). Glatt ER er uten ribosomer, mens ru ER har ribosomer på overflaten. Mer om plasmanettverket hos uio.no.
 • Ribosomene bygger proteiner etter oppskrift fra arvestoffet. Noen ribosomer er frie. Andre er festet til overflaten på plasmanettverket. Mer om ribosomer hos wikipedia.org.
 • Golgiapparatet ser ut som en tallerkenstabel. Her blir proteinene ferdig foldet og modnet. Blærer med ferdige proteiner og enzymer (lysosomer) avsnøres. Disse kan tømme innholdet sitt ut av cella, eller bruke innholdet inne i cella. Mer om golgiapparatet hos uio.no.
 • Lysosomer er små bobler med enzymer. De kan bryte ned giftstoffer, bakterier og slitte organeller i cella. Mer om lysosomer hos wikipedia.org.

Se også

Læringsressurser

Grunnleggende om celler og arvestoff

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?