Hopp til innhold

  1. Home
  2. Naturfag PåbyggChevronRight
  3. BioteknologiChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Bioteknologi

Bioteknologi omfatter all bruk av levende organismer til å lage nyttige produkter og har allerede vært brukt i flere tusen år til å lage yoghurt, brød, ost og øl ved hjelp bakterier og sopp. Nå går forskningen svært raskt og gir oss stadig nye muligheter både innen landbruk, medisin og industri.

Forskere jobber i moderne laboratorium. Foto.

Genteknologi – bioteknologi med gener som verktøy

Bioteknologi handler om å forstå hvordan cellene fungerer og hvordan vi kan utnytte denne kunnskapen til for eksempel å helbrede sykdom, lage bedre medisiner eller til å ta bedre vare på miljøet.

Etter hvert som vi forstår molekylærbiologien bedre, utvikles stadig nye verktøy og muligheter – kanskje raskere enn vi klarer å få oversikt over mulige konsekvenser for helse og miljø. For å hindre misbruk av de nye mulighetene er all bruk av genmodifiserte organismer og kloning av dyr regulert i genteknologiloven.

Genteknologiloven hos Lovdata.no.

Emner

Bioteknologi

  • Genene har oppskrifta på hvordan proteinene i kroppen skal bygges. Alle genene er samlet i DNA-molekylet.

  • Vi kan avle fram planter og dyr med egenskaper vi ønsker ved hjelp av krysning. Med genmodifisering kan vi endre på genene til en organisme.

  • Moderne bioteknologi har gitt oss ny kunnskap om årsaker til sykdom, og hvordan sykdom bedre kan forebygges og behandles.

  • Moderne genteknologi gir oss mange muligheter til å kurere sykdom, løse miljøproblemer og sørge for mat til den voksende befolkningen i verden.