Hopp til innhold

  1. Home
  2. NaturfagChevronRight
  3. Energi for framtidenChevronRight
  4. Varmepumper – overføring av varmeChevronRight
  5. Bruksområder for varmepumperChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Bruksområder for varmepumper

Vi bruker varmepumper til oppvarming i privathusholdninger og i industrien. Det finnes ulike måter å hente varme fra omgivelsene på: luft, vann og jord er noen eksempler. Varmepumper brukes også i kjøleskap og frysere.

To menn installerer varmepumper. Foto.

Til oppvarming og nedkjøling

Når vi snakker om varmepumper, tenker vi først og fremst på den typen som brukes til oppvarming. I 2004 hadde 3 % av norske husholdninger en slik varmepumpe. I 2012 hadde andelen steget til 21 %. Bruk av varmepumpeteknologi til nedkjøling har vært vanlig i Norge siden 1960-tallet. I kjøleskap brukes ei varmepumpe til å frakte varme fra innsida av kjøleskapet, og ut på baksida. Dermed holdes temperaturen inne i kjøleskapet lav, slik at matvarene i kjøleskapet holder seg lenger.

Ulike typer varmepumper brukt til oppvarming

Energioverføringene i en varmepumpe kan foregå på forskjellige måter.

Fra luft til luft

Hus med luft til luft varmepumpe. Illustrasjon.

I store deler av året har vi i Norge høye nok temperaturer til at det er mulig å hente varme fra uteluft til bruk i oppvarmingen. På samme måten som når man henter varme fra vann, er det mulig å avgi varme til luft eller vann. Varmepumper kan også kjøres i motsatt retning slik at de brukes til å kjøle ned boliger i varme årstider. Spesielt er de varmepumpene som henter og avgir varme fra luft til luft, svært egnet til dette. Man skal være klar over at når varmepumper brukes til nedkjøling, bruker de mer energi enn det som er ønsket forsvarlig energibruk.

Fra vann til luft

Hus med sjøvannsvarmepumpe. Illustrasjon.

Varmen kan hentes fra elver, hav, innsjøer eller fra grunnvann. Ved å bore hull i grunnen er det mulig å hente opp varmt vann derfra. Varmen kan brukes til å varme opp luft eller vann. Det finnes mange boliger i Norge som benytter jordvarme til oppvarming ved hjelp av varmepumper.

Læringsressurser

Varmepumper – overføring av varme