Hopp til innhold

  1. Home
  2. Naturfag PåbyggChevronRight
  3. Stråling og radioaktivitetChevronRight
  4. Bruk av ioniserende strålingChevronRight
  5. Stammer trebiten fra et vikingskip?ChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgaver og aktiviteter

Stammer trebiten fra et vikingskip?

Datering ved C-14-analyse kan verke vanskeleg, men det er ikkje så komplisert som ein skulle tru. Du må likevel ha tilgang til ei nøyaktig vekt og måleutstyr for radioaktivitet. Du må òg kunne bestemme karboninnhaldet i prøven.

Datering ved C-14-analyse kan virke vanskelig, men det er ikke så komplisert som man skulle tro. Du må imidlertid ha tilgang til en nøyaktig vekt og måleutstyr for radioaktivitet. Du må også kunne bestemme karboninnholdet i prøven.

En hånd med ubestemmelige klumper. Foto.

Kan trebiten stamme fra et vikingskip?

Noen arkeologer som driver med utgravninger, finner en trebit som de lurer på om kan stamme fra et vikingskip. De vil derfor bestemme alderen på trebiten ved vanlig C-14-analyse.

Vi vet at alt levende materiale inneholder isotopen C-14 i en mengde som svarer til 15,4 desintegrasjoner per minutt per gram reint karbon.

Trebiten som arkeologene fant, veide to gram. Den hadde en aktivitet på 11,8 desintegrasjoner per minutt. Videre fant en at karboninnholdet i trebiten var 44 prosent. Hvor gammel var trebiten?

Viktige tips:

Halveringstiden for C-14 er 5730 år.

A=A0·e-λ·t der λ=ln 2halveringstida

Løsning

Prøv å finne svaret før du ser på løsningsforslaget. Hvis du gir opp og kikker, kan du likevel regne gjennom oppgaven og se om du får riktig svar. Selv om du ikke vet hva en logaritme er, klarer du kanskje å regne med logaritmer på en kalkulator eller i et regneark?

Læringsressurser

Bruk av ioniserende stråling

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?