Hopp til innhold

  1. Home
  2. Naturfag PåbyggChevronRight
  3. Stråling og radioaktivitetChevronRight
  4. Ioniserende stråling – høy energi gir nytte og fareChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Ioniserende stråling – høy energi gir nytte og fare

Ioniserende stråling er den strålinga som har så høy energi at den kan sparke løs elektroner i atomer. Da dannes det ioner. Dette kan være skadelig hvis det skjer i cellene i kroppen vår. Likevel er det vanskelig å tenke seg et moderne samfunn uten den hjelpa ioniserende stråling gir.

Marie Curie gjør observasjoner i et laboratorium. Foto.
Marie Curie ble født i Polen, men studerte og jobbet i Frankrike. Hun giftet seg med Pierre Curie. De forsket på radioaktivitet sammen, og mottok Nobelprisen i fysikk sammen med Henri Becquerel i 1903. Ekteparet strålte av lykke, mens de radioaktive isotopene de jobbet med strålte ut sin dødelige energi.

Ioniserende stråling – dødelig og dagligdags

Daglig blir vi utsatt for ionserende stråling fra sola. UV-stråling er bra for oss i små mengder, men for mye kan øke risikoen for hudkreft.

Alle har nok blitt utsatt for røntgenstråling også. Selv om dette er stråling med veldig høy energi, så er fordelene med å kunne "se" organer og skjellett så stor at risikoen ved å bli utsatt for sterk stråling oppveies av fordelene.

Du skal bli kjent med tre typer radioaktiv stråling i dette emnet: Alfa-, beta- og gammastråling. Alle disse tre er ioniserende, potensielt farlige og nyttige. Historien om oppdagelsen av radioaktivitet handler om hardt arbeid, kjærlighet og for tidlig død.

Bli kjent med den ioniserende strålinga, og se at den er helt nødvendig i våre moderne liv. På samme tid kan den være lunefull, og noen ganger farlig.

Læringsressurser

Ioniserende stråling – høy energi gir nytte og fare

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?