Hopp til innhold

  1. Home
  2. Naturfag PåbyggChevronRight
  3. Ernæring og helseChevronRight
  4. Kosmetikk - kunsten å pynte segChevronRight
  5. Kosmetiske produkter ChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Kosmetiske produkter

Kosmetiske produkter kan være alt fra øyenskygge og leppestift, til tannkrem og parfyme. For å lage kosmetikk brukes produkter fra både planter og dyr.

To jenter sminker seg foran speil. Foto.

Innholdet i kosmetiske produkter

Kosmetikk inkluderer ulike hudpleiemidler (kremer, lotioner, pulver, pudder eller geleer), parfymer, deodoranter, leppestifter, øyemaskara, neglelakk, hårprodukter for farging og styling, ulike typer såpe, sjampoer, badesalter, badeoljer, boblebad og så videre.

Noen av de vanligste bestanddelene vi finner i kosmetikk, er emulgator, voks, vaselin, olje, konserveringsmiddel, pH-regulerende middel og fortykningsmiddel.

Konserveringsmidler

Konserveringsmiddel, for eksempel parabener, er stoffer som forlenger produktets holdbarhet ved å hindre at det ødelegges av mikroorganismer som bakterier, mugg og gjær.

Fortykningsmiddel

Fortykningsmiddel er stoffer som tilsettes for å gjøre produktet mer tyktflytende.

Emulgator

En emulgator, også kalt et tensid, er et stoff som brukes for å lage emulsjoner. Emulgatorer blir brukt som hjelpestoffer, slik at to ikke blandbare stoffer, for eksempel olje i vann, kan omdannes til en emulsjon. I emulsjonen er oljen finfordelt i vannet.

Micelle. Illustrasjon.
Micelle

Emulgatorer består av molekyler med en "vannelskende" og en lang "fettelskende" del. Den "fettelskende" delen festes i fettet, mens den" vannelskende" delen legger seg mot vannet. På den måten kan de små fettdråpene (miceller) "løses" i vannet. Blant de kunstig framstilte emulgatorene kan man nevne ulike typer såper eller detergenter. Blant de naturlige er lecitin det mest kjente. Men også mange proteiner virker som emulgatorer, for eksempel melkeproteinet kasein.

Oljer, vaselin og voks

Oljer, vaselin og voks hjelper til med å beskytte huden og holde den myk og smidig. Oljer med god lukt brukes i parfymer (eteriske oljer). De er også med på å gjøre de kosmetiske produktene passe harde eller myke til bruk.

Voks

Bivoksplater. Foto.
Bivoks

Voks kan være mineralsk (parafinvoks), animalsk (hvalrav, bivoks) eller vegetabilsk (palmeoljevoks). De er estere av lengre fettsyrer med en langkjedet basisk alkohol (ikke glyserol). Voks er vanligvis hardere enn fett. Ofte benyttes vannløselig voks til framstilling av kosmetikk.

Vaselin

Vaselin lages av råolje. Den er ikke løselig i vann, den tar ikke opp vann og kan heller ikke vaskes bort med vann. Den er tungt oppløselig i alkohol, men løser seg lett i planteoljer. Siden vaselin ikke inneholder noen fettsyrer, er det kjemisk sett ikke et fettstoff. Mangelen på fettsyrer gjør at vaselin ikke kan ta opp oksygen fra luften og derfor heller ikke harskne. I kosmetikk benyttes bare renset vaselin, som er hvit eller gul av farge, og da stoffet i utgangspunktet ikke inneholder noen form for vitaminer, blir det ofte tilsatt vitaminer. Brukt i hudpleiemidler har vaselinen følgende fordeler: Den er billig, holdbar og nøytral. Stoffet tas ikke opp av huden, men legger seg som et beskyttende lag utenpå.

Oljer

Jojobaolje blir utvunnet av frøene fra visse ørkenbusker. I kosmetikk-industrien blir den brukt som erstatning for olje fra spermhvalen. Kokosolje utvinnes av det tørkede kjøttet fra kokosnøtten. Kokosolje brukes i såpe, kosmetikk, toalettpreparater og annet. Palmeolje utvinnes av kjøttet fra oljepalmen. Palmeolje blir brukt i såpefabrikasjon og i kosmetikk- og toalettpreparater. Lanolin utvinnes ved rensing av ullfett og har en salveaktig konsistens. Vannholdig lanolin brukes overveiende til framstilling av salver og kosmetikk. Flyktige vegetabilske oljer brukes som råstoff i parfymeindustrien. Eksempler er sitron-, kamfer-, lavendel-, rose- og peppermynteolje.

Læringsressurser

Kosmetikk - kunsten å pynte seg

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?