Hopp til innhold

 1. Home
 2. Naturfag PåbyggChevronRight
 3. Ernæring og helseChevronRight
 4. Kosmetikk - kunsten å pynte segChevronRight
 5. Forsøk: Lag dine egne såperChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Forsøk

Forsøk: Lag dine egne såper

Grønt såpestykke ligger oppå stabel med grønne håndklær. Foto.
I dag er det sjelden at noen lager sin egen såpe hjemme, men det er fullt mulig. Under andre verdenskrig var det mange som laget såpe helt fra grunnen av, ved å koke dyrefett og lut.

Hensikt

Lære hva kosmetikk kan bestå av og lære hvordan man selv kan lage såper.

Utstyr

Ren såpe (hvit eller gjennomsiktig og luktfri), kniv, kokeplate, kjele, vaselin eller matolje, tresleiv, duftoljer (lavendel og liljekonvall er en fin kombinasjon), plastfolie.
Til former kan du bruke plastbeholdere, yoghurt- og rømmebegre, tupperware etc. Det er viktig at formene er fleksible og gjerne er videre ytterst, slik at det er mulig å få ut såpen når den har stivnet.

For å få en farget såpe kan du gjerne bruke naturlige fargestoffer, som jorbærsaft, pulverkrydder, kakao, konditorfarge osv. Du kan også bruke krydder som fargestoff: Paprika gir rød, turmerik og karri gir gul, kanel gir brun farge. Bland krydderet først i litt vann og sil kryddervannet gjennom et tøystykke for å få ut kornene. Tilsett kryddervannet dråpevis til såpen til du får ønsket fargestyrke. Konditorfarge kan være noe uforutsigbar og gi andre farger enn ønsket. Den sverter dessuten lettere av og kan blekne i sollys.

Framgangsmåte

 • Skjær den rene såpen i terninger på ca. 2 x 2 cm.
 • Ha terningene i en kjele og smelt såpen. Det kan du gjøre i et vannbad eller i mikrobølgeovnen. Vær oppmerksom på at ved bruk av mikrobølgeovn kan deler av såpen smelte og begynne å koke før resten av såpen er smeltet. Derfor bør du bare bruke mikrobølgeovnen for mindre deler såpe av gangen i 10-20 sekunder.
  For større mengder såpe (1/2 kg) bør du bruke vannbad. Til vannbad kan du fylle en stor gryte 1/2-3/4 full med vann. Når vannet i gryten koker, skru ned varmen, slik at vannet småkoker. Sett en glassbolle eller mindre gryte oppi. Legg såpen i glassbollen for å smelte.
 • Øs av det du trenger mens du lar resten stå på platen for å holde seg varm. Såpen smelter ved ca. 55 °C, men bør ikke overstige 85 °C. Det er ikke nødvendig å røre mens basen smelter, bruke heller tiden til å klargjøre formene.
 • Før du tar formene i bruk, kan det være lurt å smøre dem med et tynt lag matolje eller vaselin.
 • Tilsett farge til den rene såpen når den er helt smeltet. Det kan være lurt å ta den såpen du ønsker å farge, i en egen bolle. Rør forsiktig til fargen har løst seg opp. For mye farge vil sverte av på vask og håndklær. Hvis du ikke blander fargen helt inn, kan du oppnå et fargemønster i såpestykket.Tilsett små biter (på størrelse med riskorn) av fargen til du får den styrken du ønsker.
 • Rør forsiktig om med en tresleiv. Det er viktig å ikke røre for fort, da det kan dannes luftbobler som er vanskelige å få bort.
 • Tilsett nå duftoljer etter ønske. Ca. 1 teskje per halvkilo er vanlig dosering, men duftstoffer varierer veldig i intensitet, så prøv deg alltid fram til den styrken du ønsker. Varm såpe kan forandre lukten og gjøre at oljen fordamper, så tilsett derfor alltid duftstoffene like før såpen helles i formene.
 • Ha såpen i ferdigsmurte former og avkjøl i ca. 1 time til den stivner. Er det vanskelig å få ut såpen, kan du sette den i fryseboksen en halv time før du prøver igjen. Såpen kan da bli noe sprøere og har lettere for å brekke eller smuldre ved oppskjæring. Såpen krymper litt ved tørking, og det hjelper ofte bare å vente litt før du prøver igjen.
 • Nå er såpen klar til bruk. Hvis du er misfornøyd med det ferdige resultatet, kan du smelte såpen om igjen og prøve på ny. Såper med duft bør pakkes inn i plastfolie, slik at ikke duften fordamper og forsvinner over tid. Innpakningen bør gjøres etter at såpen har tørket godt, dvs. etter 1-2 døgn.

Tips: Hvis du tilsetter litt kokt havregryn eller grovt mel til såpeblandingen, kan du lage en skrubbesåpe. Noen benytter også rosekronblader til dette, men du må passe på at de ikke får anledning til å råtne i fuktig såpe.

Læringsressurser

Kosmetikk - kunsten å pynte seg

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?