Hopp til innhold

  1. Home
  2. Naturfag PåbyggChevronRight
  3. Ernæring og helseChevronRight
  4. Kosmetikk - kunsten å pynte segChevronRight
  5. Merking av kosmetikkChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Merking av kosmetikk

Noen stoffer som finnes i kosmetikk kan være skadelige for oss. Det finnes stoffer som irriterer, gir allergi eller som er miljøgifter. I Norge er det Mattilsynet som fører tilsyn med innholdet i kosmetikk og kroppspleieprodukter.

Mobilapp sjekker innhold i kosmetikk som står på en vask. Foto.

Merking av kosmetikk

All kosmetikk skal ha en varedeklarasjon. På etiketten skal det angis hvilke stoffer som finnes i kosmetikkproduktet. Varedeklarasjon vil gjøre det mulig for den enkelte å velge produkter som ikke inneholder stoffer som gir allergi.

Merking av kosmetikk og deklarasjon som gjelder innholdet av kjemikalier, er av stor betydning for at forbrukerne selv aktivt skal kunne unngå å bli utsatt for stoffer de ikke tåler, eller som de av andre grunner vil unngå.

Mattilsynet fører tilsyn med at kosmetikk og kroppspleieprodukter produseres og selges i samsvar med gjeldende regler.

Skader av kosmetikk

Person med eksem klør seg på magen. Foto.
Gutt med atopisk eksem

De kjemiske stoffene i kosmetikk gir svært ofte helseskader, hovedsakelig i form av kontakteksem. Dette utgjør et betydelig problem i store deler av befolkningen og i visse yrkesgrupper. Allergi for et kosmetisk stoff kan påvises hos lege. En del kosmetiske produkter virker irriterende og fører til eksem. Noen parfymer virker luftveisirriterende og kan gi hoste og andre luftveisproblemer.

Si fra om kosmetikkplager

Hvis du opplever ubehag ved bruk av et kosmetisk produkt, bør du vurdere å gå til lege eller melde fra til Mattilsynet. Det kan bidra til å gjøre produktene tryggere.

Læringsressurser

Kosmetikk - kunsten å pynte seg

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?