Bjørg E. B. Aurebekk (CC BY-SA)Sist oppdatert 17.12.2018Tilleggsstoff
Læringsmål
Målet med denne oppgaven er at dere skal jobbe med et læreplanmål fra ernæring og helse. I tillegg skal oppgaven gi dere øvelse i noen av de grunnleggende ferdighetene i naturfaget. Til slutt skal også klassen vurdere eget læringsarbeid.
Oppgaven:
Gruppen skal holde en 5 minutters presentasjon for de andre elevene, der dere bruker digitale hjelpemidler.
Dere kan velge ett av temaene oppgitt nedenfor.
Presentasjonen skal innledes med hva dere vil at de andre skal lære.
Etter foredraget diskuterer klassen om læringsmålet ble nådd.
Temaer:
Hvordan er innholdet av næringsstoffer i gatekjøkkenmat?
Mange ungdommer spiser mye gatekjøkkenmat
Kebab, hamburgere, pølser og brus er dagligkost for mange. Overvekt hos unge er nå også blitt et problem i Norge. Kan det skyldes at unge spiser usunn kost?
Statens råd
Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet mener at minst 55-60 % av energien bør komme fra karbohydrater, maksimalt 30 % fra fett og 10-15 % fra proteiner. Til friske voksne anbefales det at inntaket av salt bør være under 5 gram per dag. Inntaket hos barn bør være mindre.
Sett opp noen menyer dere kunne tenke dere å spise på et gatekjøkken eller i en kafé.
Bruk matvaretabellen eller gå inn på sidene til noen kjente firmaer, og finn innholdet av næringsstoffer i disse menyene.
Hvordan passer næringsinnholdet med anbefalingene?
Nøkkelhullet er et symbol som settes på pakningen av ferdigpakkede matvarer. Dermed får forbrukerne hjelp til å gjøre sunnere valg i kjøpsøyeblikket. Det grønne symbolet skal hjelpe travle mennesker å gjøre bevisste kostholdsvalg når de handler, og merkeordningen setter krav til minimumsinnhold av fiber og maksimumsinnhold av fett, salt og sukker.
Barn og unge får i seg for mye sukker i forhold til hva som anbefales. Sukkerets andel av kostens energiinnhold ligger på 13 prosent, mens man anbefaler at tilsatt sukker utgjør høyst 10 prosent av energiinnholdet i kosten eller maksimum 50 g sukker per dag. Brus og godteri er de største sukkerkildene i kostholdet. I 2007 drakk hver av oss i snitt 67 liter brus og spiste i snitt 15 kilo godterier. Matvarer og drikke med mye sukker inneholder som regel mye energi og lite næringsstoffer.
Spørsmål:
Hvorfor liker vi sukker så godt?
Er sukker usunt?
Hvor mye sukker spiser du?
Dere skal huske hvilke sukkerholdige produkter dere spiste i løpet av f.eks. helgen, og finne ut hvor mye sukker dere spiste. Bruk matvaretabellen.
Er dere innenfor anbefalingene om ikke å spise mer enn maksimum 50 g sukker per dag?
Eksempler på matvarer som inneholder sukker, og hvordan du kan regne ut inntaket ditt:
Brus inneholder 10 g sukker per 100 g matvare. 100 g = 1 dl. 5 dl x 10 g sukker/dl = 50 g sukker i 1/2 liter brus.
Melkesjokolade inneholder 44,6 g tilsatt sukker per 100g matvare. 44,6 g/ 100 g = 0,446 g tilsatt sukker per gram sjokolade. 40 g sjokolade inneholder: 40 x 0,446 g sukker = 17,84 g sukker
I nyhetene hører vi om at spiseforstyrrelser er et økende problem i sport. Er dette tilfelle? Er noen idretter mer utsatt enn andre? Er jenter mer utsatt enn gutter?
Levealderen til mennesket har blitt lengre, og det ser ut som om den samme utviklingen fortsetter. Det er kjent at trening kan gi en sunn kropp, men kan den også gi et lengre liv?
Livsstilssykdommer er en samlebetegnelse på sykdommer eller lidelser et menneske kan få som resultat av egen, selvvalgt livsstil. Livsstilssykdommer blir ofte omtalt som dagens store helseutfordring. Livsstilssykdommer som knyttes til kostholdet er overvekt, sukkersyke og hjerte- og karsykdommer.