Hopp til innhold

  1. Home
  2. Naturfag PåbyggChevronRight
  3. Ernæring og helseChevronRight
  4. Helse og livsstilChevronRight
  5. SpiseforstyrrelserChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Spiseforstyrrelser

Årsakene til spiseforstyrrelser kan være både arv og miljø. Spiseforstyrrelser rammer både unge og voksne, men oppstår ofte for første gang i ungdomsårene.

Kvinne som veier seg på badevekt. Foto.

Anoreksi

Anoreksi (spisevegring) er en svært alvorlig sykdom.
Den omfatter ofte sammensatte årsaker til spisevegring, og til tross for at pasienten er underernært, kan aktivitetsnivået være høyt.
Frykten for å bli overvektig holder seg, uansett hvor mager hun eller han er. Sykdommen er livsfarlig, og det kan bli nødvendig med innleggelse på sykehus. Et av de største problemene er at pasienten selv ikke forstår at det kan stå om liv og helse. Behandlingen er ofte omfattende og tidkrevende.

Bulimi

Bulimi (oksehunger) kjennetegnes ved at vi får uhemmet lyst til å spise, vanligvis mat som er lettspist og inneholder mye energi. Ofte blir spisingen holdt skjult.

Mange som lider av bulimi, er også anorektikere. For at de skal klare å holde vekten nede, avslutter de måltidet med å framkalle oppkast, eller de bruker avføringsmidler eller vanndrivende midler. Spiseorgiene fører til ødelagt selvtillit og depresjoner.
Sykdommen er livstruende. For bulimikere som ikke er anorektiske, kan sykdommen føre til ekstrem overvekt.

Ortoreksi

Ortoreksi er en ny type spiseforstyrrelse som innebærer at personen er sykelig opptatt av trening og sunn mat. Mange vestlige kvinner og menn er så besatt av matens kvalitet at det kan betegnes som et anstrengt forhold. Tilstanden har fått navnet ortoreksi, men har ingen klar definisjon eller diagnose. I Norge er ikke ortoreksi definert som en sykdom. [1]

Man har en spiseforstyrrelse når tanker, følelser og handlinger når det gjelder mat, kropp og vekt, går ut over livskvalitet og funksjon i hverdagen.

Hvor utbredt er spiseforstyrrelser?

Hittil har vi nok vært mest oppmerksomme på spiseforstyrrelsene anoreksi og bulimi, da de har vært mest omtalt i mediene etter at de viste seg å være utbredt innenfor idretten. Hver femte jente innenfor norsk eliteidrett har spiseforstyrrelser, og i noen idrettsgrener er hver tredje utøver rammet av matmisbruk.


Ortoreksi kan godt kalles en livsstilssykdom, og de fleste forskere er enige om at det ikke er sunt at trivselen blir borte.

Over 120 000 mennesker har spiseforstyrrelser i Norge.

  1. 1«Ortoreksi». Vrabel, KariAnne Mollestad Tveit Reistad, Hilde. 2013.

Læringsressurser

Helse og livsstil

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?