Hopp til innhold

  1. Home
  2. Naturfag PåbyggChevronRight
  3. Ernæring og helseChevronRight
  4. Helse og livsstilChevronRight
  5. Super Size MeChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagstoff

Super Size Me

Hva skjer med kroppen dersom man kun spiser hurtigmat i en hel måned? Det ønsker dokumentarist Morgan Spurlock å finne ut av, og bruker sin egen kropp som prøvekanin.

Filmdetaljer

År: 2004

Varighet: 1 time og 39 minutter

Sjanger: Dokumentar

Regi og manus: Morgan Spurlock

Foto: Scott Ambrozy

Musikk: Steve Horrowitz, Michael Parrish

Medvirkende: Morgan Spurlock, Dr. Daryl Isaacs

Opprinnelse: USA

Om filmen

Prøvekaninen Morgan Spurlock er en sunn og veltrent mann i tredveårene. I 30 dager skal han kun spise alle måltidene sine fra McDonald’s, til sammen tre om dagen. Dersom de ansatte spør om han vil ha “Super Size”, eller en ekstra stor meny når han bestiller, får han ikke lov til å takke nei.

Hele veien blir han fulgt opp av leger og kostholdseksperter som veier og måler resultatene hans gjennom hurtigmat-eksperimentet. I tillegg skal han bevege seg som en gjennomsnitts-amerikaner, og ifølge dokumentaren beveger hun seg rundt 2500 skritt per dag.

Ikke overraskende går det opp med vekta og nedover med formen. Men at formen viser seg å bli så dårlig at legene ber ham avbryte eksperimentet etter kort tid, er tankevekkende.

Moderne matvaner

Spurlock gjennomfører prosjektet med både humor og innlevelse. Mens latteren sitter løst hos oss som ser dokumentaren, så blir magemålet til verdens befolkning enda løsere. Det er ikke noe å le av, dessverre.

Ifølge en studie som ble presentert for den europeiske kongressen for ekstrem overvekt (ECO) i 2018, vil nesten en fjerdedel av verdens befolkning (22 prosent) være ekstremt overvektig innen 2045. Dette er nesten en dobling sammenlignet med tall fra 2017 (14 prosent).

Dette vil føre til enorme medisinske utfordringer, men også enorme kostnader for helsevesenet i verden fremover.

Les om studien på forskning.no.

Læringsressurser

Helse og livsstil

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?