Hopp til innhold

  1. Home
  2. Naturfag PåbyggChevronRight
  3. Ernæring og helseChevronRight
  4. Fordøyelsen – næringstoffene brytes nedChevronRight
  5. Sammendrag – FordøyelsenChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Sammendrag – Fordøyelsen

Modell av fordøyelseskanalen med kreftsvulst i magen. Illustrasjon.
  • For at cellene i kroppen skal kunne nyttiggjøre seg næringsstoffene i maten, må den først fordøyes. Næringsstoffene absorberes så i tarmen og føres over i blodbanen eller lymfen. Med blodet fraktes næringsstoffene etter behov til alle kroppens celler.
  • Fordøyelseskanalen består i grove trekk av munnhulen, svelget og spiserøret, magesekken, tolvfingertarmen, tynntarmen, tykktarmen og endetarmen.
  • Karbohydrat: Enzymene i spyttet og bukspyttet spalter stivelse og glykogen til disakkarider. Deretter overtar enzymer i tarmen som spalter disakkaridene til monosakkarider. Monosakkaridene tas opp av tarmcellene. Glukose lagres som glykogen i lever og muskler.
  • Protein: Enzymet pepsin spalter proteinene til kortere peptidkjeder i magesekken. Alle andre proteinspaltende enzymer aktiviseres i tarmen, og de bryter ned peptidbindinger og aminosyrekjeder ytterligere. Frie aminosyrer og små peptider med to til tre aminosyrer tas opp av tarmcellene.
  • Fett: Fettspaltende enzymer i bukspyttet bryter ned triglyseridene til fettsyrer og glyserol. Fettsyrer og glyserol tas opp av tarmcellene. Fett lagres i fettvev.

Læringsressurser

Fordøyelsen – næringstoffene brytes ned