1. Home
  2. NaturfagChevronRight
  3. Ernæring og helseChevronRight
  4. Næringsstoffer får kroppen til å fungereChevronRight
  5. Disakkarider – to monosakkarider sammenChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Disakkarider – to monosakkarider sammen

De vanligste disakkaridene er sukrose (vanlig sukker), maltose (maltsukker) og laktose (melkesukker). Alle disakkaridene smaker søtt. Disakkaridene er satt sammen av to monosakkarider. I tynntarmen er det spesielle enzymer som spalter disakkaridene til to monosakkarider.

Sukrose

Sukrose framstilles fra sukkerroer eller sukkerrør. Det raffinerte sukkeret vi kjøper, er renset gjennom forskjellige prosesser. Sirup inneholder også mye sukrose. Sukrose er sammensatt av glukose og fruktose.

Maltose

To glukosemolekyler reagerer og danner maltose. Vann spaltes av.

Maltose dannes i spirende korn (når stivelsen blir brutt ned). Det brukes i ølbrygging og finnes derfor i øl og maltekstrakt. Maltose er sammensatt av to glukosemolekyler.

Laktose

Laktose finner vi i melk og søte melkeprodukter. Laktose er sammensatt av monosakkaridene glukose og galaktose. Enzymet laktase gjør at laktose spaltes i tynntarmen.

Alle mennesker har dette enzymet i spedbarnsalderen, men de fleste mister dette enzymet helt eller delvis i 3–4-årsalderen, når vi vanligvis ikke lenger trenger å drikke morsmelk. Likevel tåler de fleste voksne i Nord-Europa å drikke kumelk.

Læringsressurser

Næringsstoffer får kroppen til å fungere

Hva er kjernestoff og tilleggsstoff?
SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter