Hopp til innhold

Stillbilde fra filmen Hilbes biigá. Foto.
  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. Samiske filmstudiearkChevronRight
  4. Samiske filmstudiearkChevronRight
  5. Hilbes biigáChevronRight
SubjectMaterialFagstoff

Fagartikkel

Hilbes biigá

Det er lite som er «typisk samisk» ved Hilbes biigá. Likevel speiler denne kortfilmen ung samisk virkelighet i dag. Filmen har blitt vist på en rekke filmfestivaler rundt i verden og vunnet flere priser.

Handling

Femten år gamle Máigon og hennes beste venninne Ánne-Sire lever i en liten bygd på den arktiske tundraen. Det er sommer, midnattssola skinner, og nettene er natteløse. Den noe naive Máigon utfordres av den mer erfarne Ánne-Sire til å gjøre seksuell debut. Máigon føler seg presset, men hun har sin egen plan: en roadtrip til Sverige, men ikke uten risiko. Hilbes biigá er en pønkete roadmovie om vennskap, seksualitet, grenser, press og ikke minst lengsel.

Vennskap og sjalusi

Regissør Marja Bål Nango og filmen hennes har i tillegg vunnet flere priser, blant annet debutantprisen Skårungen under Tromsø filmfestival 2015. Juryen mente filmen var modig, med temaer som berører ungdom:

Årets Skårunge har klart å skape et modig og direkte portrett av vennskap og sjalusi. En film som tar opp store og komplekse tema, og viser indre følelser i tilsynelatende små øyeblikk i livet. Årets vinner får også uerfarne skuespillere til å gi energiske opptredener og liv til karakterene.

Samisk film i vinden

Siden etableringen av Internasjonalt Samisk Filminstitutt (ISFI) i Kautokeino i 2009 har samisk film for alvor gjort seg bemerket. Hilbes biigá er en del av det anerkjente filmprogrammet «7 Sámi Stories», som til nå har vist syv samiske kortfilmer på over 70 filmfestivaler over hele verden.

Hilbes biigá har flere likhetstrekk med den svenske spillefilmen Fucking Åmål (1998), av regissør Lukas Modysson. Fucking Åmål skildrer ungdomsmiljøet i et lite tettsted i Nord-Sverige.

Læringsressurser

Samiske filmstudieark