Hopp til innhold

Utsnitt fra filmen Paradis nå!
  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. Paradis nå!ChevronRight
SharedResourceDelte ressurser

Spillefilm

Paradis nå!

To palestinske menn, Khaled og Saïd, jobber sammen på et bilverksted. Etter hvert kommer det frem at de begge har gitt opp livet. De planlegger å bli selvmordsbombere i en martyraksjon mot Israel.

Handling

Filmen handler om to menn som arbeider ved et bilverksted i Nablus på Vestbredden. Det merkelige med det er at de ikke virker særlig interessert i jobben. En kunde klager, og da ødelegger den ene av dem bilen enda mer. At han får sparken, gjør ikke så mye. De røyker vannpipe og drar hjem.

Det er mye vi ikke får vite om dem i begynnelsen av filmen, for plutselig får vi beskjed om at de to mennene, Saïd og Khaled, er utvalgt til å gjennomføre en martyraksjon mot Israel. Det er den første aksjonen på to år. Vi får se dem ta farvel med familien – uten å fortelle noe – og gjennomgå ritualene før martyrdøden.

Når de skal over grensa til Israel, slår noe feil. De blir beskutt og mister kontakten med hverandre. Den ene vender tilbake til de palestinske områdene, den andre begynner en tvilens reise. Han går nesten om bord i en israelsk buss, han drar tilbake, står utenfor morens hus og møter Suha – en jente han er interessert i – og som har en far som ble martyr. Han besøker også graven til sin egen far.

Imens er organisasjonen i panikk – kan han ha forrådt dem? De har slettet alle spor, og det er umulig for han å finne dem. Men kameraten leter etter han og finner han. De får en ny sjanse. Men når de kommer fram til Tel Aviv, har den ene av dem ombestemt seg, og han vil overtale den andre til å la være.

Om filmen

Paradis nå! er en prisbelønnet film om palestinske «selvmordsbombere». Den vant Fipresciprisen ved Film fra Sør-festivalen 2005. Den ble kåret til beste europeiske film og fikk både publikumsprisen og den internasjonale Amnesty-prisen ved Berlin filmfestival 2005. Den vant pris for beste manus ved European Film Awards 2005. Den ble også nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film i 2006.

Filmen passer godt i religions- og historiefaget. Den har ingen sterke scener, men den krever litt forkunnskaper om Palestina/Israel-konflikten. Før du ser filmen, kan det være nyttig å kjenne til hvordan området er delt mellom palestinerne og israelerne og de viktigste hendelsene i denne konflikten. Du bør også tenke på at flere mener at denne konflikten må løses før det blir fredeligere forhold mellom «Vesten» og muslimer i Midt-Østen.