Hopp til innhold

Scenebilde fra filmen "The Imitation Game. Foto.
 1. Home
 2. NDLA filmChevronRight
 3. FilmkunnskapChevronRight
 4. FilmanalyseChevronRight
 5. The Imitation GameChevronRight
 6. The Imitation GameChevronRight
TasksAndActivitiesOppgaver og aktiviteter

Oppgave

The Imitation Game

The Imitation Game, regissert av norske Morten Tyldum, er basert på en sann historie om matematikeren Alan Turing. Turing klarte å knekke det tyske krypteringssystemet Enigma under andre verdenskrig, men opplevde senere å bli strafferettslig forfulgt på grunn av homofili.

Om filmen

Under andre verdenskrig benytter tyskerne et komplekst kodesystem til å sende beskjeder om overraskelsesangrep, hemmelige konvoier og annen informasjon som de ikke ønsker at de allierte skal få tak i. Dersom engelskmennene klarer å knekke kodene, som lages av den tyske kodemaskinen Enigma, vil de kunne avsløre tyskernes hemmelige planer og på denne måten forutse deres neste steg. For å klare å knekke koden må man kjenne til Enigma-maskinens innstillinger, men disse endres daglig ved midnatt.

Den militære etterretningstjenesten i Storbritannia oppretter en topphemmelig ekspertgruppe som skal jobbe med å knekke Enigma-kodene. Matematikeren og krypteringseksperten Alan Turing (Benedict Cumberbatch) blir med i gruppa, som for øvrig består av lingvister, studenter, hemmelige agenter og en sjakkmester. Turing setter i gang med å bygge en avansert kodemaskin, en slags forløper til datamaskinen, som skal kunne overliste Enigma.

I tillegg til å handle om dekryptering av Enigma-kodene tar The Imitation Game også for seg Alan Turing på et mer personlig plan. Turing har en ustabil og usosial personlighet. Dette gjør det vanskelig for ham å samarbeide med andre. Han er også homofil, og i Storbritannia på denne tiden er det forbudt å leve ut sin homofile legning. Dette får Turing selv smertelig erfare. Etter krigen blir han straffeforfulgt på grunn av homofili.

Om regissøren

Morten Tyldum startet karrieren som ansatt i NRK drama tidlig på 90-tallet, hvor han blant annet var med på å starte ungdomsserien U. Han debuterte som spillefilmregissør med komedien Buddy i 2003. Filmen fikk Amandaprisen for beste kinofilm i 2004.

Det store gjennombruddet som regissør fikk Tyldum med kinosuksessen Hodejegeren i 2011, med Aksel Hennie, Synnøve Macody-Lund og Nikolaj Coster-Waldau i de største rollene. Filmen baserer seg på Jo Nesbøs roman med samme navn. Suksessen med Hodejegeren gjorde at Tyldum ble lagt merke til i Hollywood.

The Imitation Game er Tyldums første engelskspråklige spillefilm. Filmen fikk Oscar for beste tilrettelagte manus i 2015. The Imitation Game var på forhånd nominert til hele åtte ulike Oscar-priser, blant annet for beste regi.

Oppgaver til The Imitation Game

a) Beskriv karakteren Alan Turing.

 • Hvilket inntrykk får du av Turing i åpningsscenen?
 • Hvordan utvikler karakteren seg gjennom filmen?
 • Beskriv forholdet mellom Turing og de andre karakterene.
 • Hvorfor tror du Alan Turing frir til Joan Clarke?
 • Hvordan tror du det hadde gått med Turing om han ikke hadde blitt arrestert?

b) Filmen hopper i tid, og det veksles mellom scener fra Turings skoledager på slutten av 20-tallet til krigens dager og scener fra avhørene med politiet etter krigen. Lag en kronologisk historie av fortellingen som presenteres i filmen.

c) The Imitation Game følger en klassisk Hollywood-dramaturgi. Beskriv filmens dramatiske oppbygging. Beskrivelsen bør inneholde

 • en forklaring av hvordan karakterene introduseres
 • filmens konflikter
 • klimaks og vendepunkt

d) Hvorfor tror du filmen har fått tittelen The Imitation Game?

e) Enkelte historikere har kritisert filmen for å være unøyaktig i måten den framstiller historiske hendelser på.

 • Søk på nettet og finn ut mer om hva denne kritikken går ut på.
 • Kjenner du til andre historiske eller biografiske filmer som har blitt utsatt for tilsvarende kritikk?
 • Drøft følgende påstand: Historiske og biografiske spillefilmer baserer seg ofte lite på historiske fakta.

Læringsressurser

The Imitation Game

SubjectEmne

Fagstoff

SubjectEmne

Oppgaver og aktiviteter

SubjectEmne

Kildemateriale