Hopp til innhold

De fortapte barna - forsidesak
  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. Bærekraftig utviklingChevronRight
  4. MenneskerettigheterChevronRight
  5. De fortapte barnaChevronRight
SubjectEmne

EMNE

De fortapte barna

Dokumentarfilmen De fortapte barna (The Lost Children) er tatt opp i slummen i Beograd. I denne slummen bor et ukjent antall mennesker som blir karakterisert som sigøynere – eller romer, roma eller romfolk.

Filmdetaljer

Tittel: De fortapte barna

År: 2012

Varighet: 55 minutter

Sjanger: Dokumentarfilm

Regi/manus: John Sullivan

Opprinnelse: Norge

Om filmen

I filmen kommer vi bak tiggerfasaden, de skitne klærne og de håpløse forholdene. Den viser at selv i slummen bor det mennesker med håp og vilje om et bedre liv.

Filmen gir oss eksempler på hva slags liv man kan få ved fravær av selv de mest primære menneskerettigheter, og vi blir bedre kjent med forholdene som rom-befolkningen på Balkan lever under. Spesielt stifter vi bekjentskap med lille Sevdie på 7 år.

Om rom

Rom-befolkningene teller om lag 10 millioner, fordelt på de fleste landende i Europa. Flesteparten bor i Balkan-området. De kaller seg roma. Rom-befolkningenes opphav er India, og deres språk og kultur stammer derfra, men de dukket opp i Europa som nomadisk folkegruppe så tidlig som på 1200-tallet. I Norge dukket de første opp rundt 1500-tallet. Rom-befolkningenes kultur er basert på vandring, sang og salg av håndverksprodukter.

Siden dette ikke har vært et folk med nasjonal tilhørighet, har de også vært utsatt for rasisme og etnisk rensning. Nest etter jødene var det rom-befolkningene som led de største tapene av menneskeliv under andre verdenskrig, da millioner ble utryddet i nazistenes konsentrasjonsleirer.

Etter krigen var det ingen europeiske stater som la forholdene til rette for at rom-befolkningen skulle kunne utvikle seg i fred og i samsvar med sin egen kultur. Mange land (inkludert Norge) hadde lover som gjorde det umulig for dem å leve sitt tradisjonelle nomadiske liv. Nasjonalstatene ønsket orden, og velferdssamfunnene etter krigen ville at landets beboere skulle ha rettigheter og plikter. Dette er og var det ikke enkelt å påføre mennesker med nomadisk levesett. Rom-befolkningene falt utenfor storsamfunnene og utviklet andre normer for levesett og verdier enn i nasjonalstatene – ofte til irritasjon for bofaste innbyggere og for lovmyndighetene.

Læringsressurser

De fortapte barna

SubjectEmne

Kildemateriale