Hopp til innhold

Utsnitt fra dokumentarfilmen Jezidi.
  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. JezidiChevronRight
SharedResourceDelte ressurser

Kildemateriale

Jezidi

Dokumentarfilmen Jezidi handler om den sjeldne minoriteten jezidier. I 2008 reiste filmregissør Anja Breien til områdene hvor jezidiene befinner seg. Der laget hun et personlig og storslått visuelt portrett av dem.

Om filmen

Jezidi gir godt innblikk i kulturen og trosretningen til jezidiene, samtidig som den skaper en forståelse for en gammel førkristen naturreligion og et levesett som vår moderne tid ikke lenger har kunnskap om. I tillegg blir vi kjent med en jezidifamilie som bor på Lier utenfor Drammen.

Jezidiene er kurdere som lever i Nord-Irak, Tyrkia, Syria, Georgia, Iran og i Europa. Mange av områdene er preget av krigskonflikter, og jezidiene er og har vært – som kurdisk og religiøs minoritet – utsatt for harde forfølgelser.

Påfuglengelen

I filmen får vi vite at jezidienes helligdag er onsdag. På denne dagen tenner de 366 lys – ett lys for hver av årets dager i henhold til den babylonske kalenderen. De anser engelen Melek Tawus, påfuglengelen, for å være den ypperste blant engler og Guds representant her på jorden.

Flere kristne og muslimske grupper sidestiller Melek med djevelen og kaller derfor jezidiene for djeveldyrkere.

Filmskaper Anja Breien

Den norske regissøren Anja Breien reiste i 2008 til områdene hvor jezidiene lever.

Med dokumentaren Jezidi har hun og laget et personlig og visuelt vakkert portrett av denne forfulgte folkegruppen.