Hopp til innhold

  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. Folkehelse og livsmestringChevronRight
  4. KommunikasjonChevronRight
  5. Maria Larssons evige øyeblikkChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Maria Larssons evige øyeblikk

Filmen skildrer livet til sjubarnsmoren Maria på begynnelsen av 1900-tallet. I tillegg til å få ta del i hennes vanskelige hverdag, får vi se hvordan hun etter hvert utvikler seg til å bli en svært talentfull og kreativ fotograf.

Filmdetaljer

År: 2008

Varighet: 2 timer og 6 minutter

Sjanger: Drama

Regi: Jan Troell

Manus: Niklas Rådström

Foto: Jan Troell, Mischa Gavrjustov

Musikk: Matti Bye

Skuespillere: Mikael Persbrandt, Maria Heiskanen, Jesper Christensen, Callin Öhrvall Delmar, Nellie Almgren

Opprinnelse: Sverige

Om filmen

Maria Larssons evige øyeblikk er basert på en sann historie. Vi møter arbeiderklassekvinnen Maria Larsson, som vinner et fotokamera i et lotteri. Hun blir gift med den voldelige og alkoholiserte Sigfrid, og sammen får de flere barn.

På grunn av familiens økonomiske situasjon ser hun etter hvert ingen annen utvei enn å selge kameraet, og går derfor til en fotograf for å få en god pris. Men fotografen lar henne både beholde og bruke kameraet – en gest som vil forandre livet hennes.

Det viser seg nemlig at Maria har et fotografisk blikk. Hun ser noe nytt i det kjente, og klarer å skildre nåtiden hun lever i fra en ny vinkel.

Tidsreise

Maria Larssons evige øyeblikk gir et godt bilde av hvordan det var å vokse opp og leve i Skandinavia på begynnelsen av 1900-tallet. Tiden preges av kapitalismens fremmarsj og første verdenskrig.

Filmen er en krønike om mennesker i overlevelsesmodus, som på imponerende vis klarer å finne livsglede gjennom vanskelige tider.

Læringsressurser

Maria Larssons evige øyeblikk