Hopp til innhold

Utsnitt fra filmen Maria Larssons evige øyeblikk.
  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. Folkehelse og livsmestringChevronRight
  4. KommunikasjonChevronRight
  5. Maria Larssons evige øyeblikkChevronRight
SharedResourceDelte ressurser

Spillefilm

Maria Larssons evige øyeblikk

Filmen skildrer livet til sjubarnsmoren Maria på begynnelsen av 1900-tallet. I tillegg til å få ta del i hennes vanskelige hverdag, får vi se hvordan hun etter hvert utvikler seg til å bli en svært talentfull og kreativ fotograf.

Om filmen

Maria Larssons evige øyeblikk er basert på en sann historie. Vi møter arbeiderklassekvinnen Maria Larsson, som vinner et fotokamera i et lotteri. Hun blir gift med den voldelige og alkoholiserte Sigfrid, og sammen får de flere barn.

På grunn av familiens økonomiske situasjon ser hun etter hvert ingen annen utvei enn å selge kameraet, og går derfor til en fotograf for å få en god pris. Men fotografen lar henne både beholde og bruke kameraet – en gest som vil forandre livet hennes.

Det viser seg nemlig at Maria har et fotografisk blikk. Hun ser noe nytt i det kjente, og klarer å skildre nåtiden hun lever i fra en ny vinkel.

Tidsreise

Maria Larssons evige øyeblikk gir et godt bilde av hvordan det var å vokse opp og leve i Skandinavia på begynnelsen av 1900-tallet. Tiden preges av kapitalismens fremmarsj og første verdenskrig.

Filmen er en krønike om mennesker i overlevelsesmodus, som på imponerende vis klarer å finne livsglede gjennom vanskelige tider.

Læringsressurser

Kommunikasjon