Hopp til innhold

  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. Folkehelse og livsmestringChevronRight
  4. IdentitetChevronRight
  5. Moulton og meg ChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Moulton og meg

Den norske animatøren Torill Kove har tatt filmverden med storm med sine mange prisbelønte kortfilmer. I den Oscar-nominerte filmen Moulton og meg tar hun oss tilbake til sin egen barndom på 1960-tallet.

Filmdetaljer

År: 2014

Varighet: 13 minutter

Sjanger: Animasjon

Produksjonsselskap: Mikrofilm AS

Manus og regi: Torill Kove

Lyd: Håkon Lammetun

Animasjon: Magnhild Winsnes, Torill Kove, Bjarte Agdestein, Morten Pedersen, Jens Hahn, Yin ko Lee, Linda Manouan

Opprinnelse: Norge

Om filmen

«Faren vår har bart. Den eneste barten i byen. Det er så flaut at jeg får vondt i magen» sier den 7 år gamle jenta i Moulton og meg. Tittelen antyder at det handler om den unike designsykkelen Moulton, men filmen handler først og fremst om ei 7 år gammel jente som bor sammen med foreldre som ønsker å være annerledes, mens hun selv vil helst være som alle andre.

Med humor viser Kove hvordan arkitektforeldrene har spisestuestoler med tre bein som stadig faller over ende, og at de hele tiden kler de tre søstrene i hjemmesydde klær med mønstre som ligner samtidskunst. Syvåringen sier da sårt i filmen «Men er det det vi egentlig vil?»

De fleste kortfilmene til regissør Torill Kove har vært inspirert av hennes egen familie. I Moulton og meg innrømmer hun at filmen er en tro kopi av hennes egen barndom, våren 1965. Men selv om handlingen er lagt til 1960-tallet, er ønsket om å passe inn noe vi alle kan kjenne oss igjen i.

Oscar-favoritt

Torill Kove er født og oppvokst på Hamar, men flyttet til Canada i 1982, lenge før hun vurderte å bli animatør eller filmskaper. Det var faktisk byplanlegger hun ville bli, og hun oppdaget ikke at hennes tegninger kunne bli en karrierevei før hun var i 30-årene.

Siden har hele filmverdenen, og spesielt akademiet i Hollywood, lagt sin elsk på animasjonene til norsk-canadieren. Hele tre ganger har hun blitt nominert til den gjeve Oscar-prisen, også for Moulton og meg i 2015. For kortfilmen Den danske dikteren vant hun også Oscar for beste animerte kortfilm i 2007.

Læringsressurser

Moulton og meg

SubjectEmne

Kildemateriale