Hopp til innhold

  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. Folkehelse og livsmestringChevronRight
  4. IdentitetChevronRight
  5. GirlhoodChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Girlhood

Seksten år gamle Marieme kommer fra en fattig forstad til Paris. Hun strever med å passe inn, både hjemme og på skolen. I jentegjengen finner hun samholdet og statusen hun leter etter.

Filmdetaljer

År: 2014

Varighet: 1 time og 52 minutter

Sjanger: Drama

Originaltittel: Bande de filles

Regi og manus: Céline Sciamma

Produsent: Benedicte Couvreur

Foto: Christel Baras

Musikk: Para One

Skuespillere: Karidja Toure, Assa Sylla, Lindsay Karamoh, Marietou Toure, Idrissa Diabate, Simina Soumare, Dielika Coulibaly, Cyril Mendy, Djibril Gueye, Binta Diop

Opprinnelse: Frankrike

Handlingen

Marieme er seksten år og bor i et av de fattige forstedene til Paris. Hennes mor er eneforsørger og må jobbe om kveldene og nettene som renholder. Dette gjør at Marieme får mye ansvar for sine to yngre søstre. Deres eldre bror bidrar med lite annet enn hersing og kjefting.

Marieme lykkes i liten grad på skolen, og når hun skjønner at karakterene hennes ikke kvalifiserer til plass på videregående, ser hun at fremtidsmulighetene begrenser seg veldig.

Det er da hun møter Lady, Adiatou og Fily, tre jenter som har droppet ut av skolen og får dagene til å gå med stjeling i butikker, rivalisering med andre jentegjenger, og dyrking av eget samhold. Disse tre rekrutterer Marieme til gjengen sin, og livet hennes fylles av spenning. For første gang i sitt liv øyner hun muligheten for å oppnå samhold, luksusvarer og status. Nå kan hun tillate seg å drømme om en vei bort fra slit og fattigdom. Men hvor lenge kan denne drømmen holdes i live? Og er dette veien til lykke?

Om filmen

Girlhood (originaltittel: Bande de filles) er en ungdomsfilm skrevet og regissert av franske Céline Sciamma. Hun er fra før kjent for sin medvirkning til prisbelønte filmer som Vannliljer (hennes debut som langfilmmanusforfatter) og Tomboy. Temaer rundt barndom, ungdomstid og oppvekst står sentralt i hennes arbeider.

Sciammas regi legger vekt på å skildre de fysiske miljøene som hennes karakterer befinner seg i. I Girlhood trer gedigne blokker og øvrig arkitektur i stål og betong tydelig frem, og gjenspeiler det harde og kalde oppvekstmiljøet til filmens hovedrollekarakterer.

Marieme spilles av Karidja Touré, et relativt ubeskrevet blad som skuespiller. Rollen som Marieme behersker hun imidlertid svært overbevisende. Vi ser henne mestre sine roller som blant annet datter, storesøster, lillesøster, venninne og kjæreste – og dette samtidig som at hun i handlingen gjennomgår en tydelig transformasjon fra å være en usikker ungjente til å bli et hardbarket gjengmedlem. Karidja lykkes i å skildre hvordan den ulykkelige og såre ungjenta hele tiden skinner igjennom fasaden til den Marieme som stadig prøver å fremstå mer og mer tøff og uanfektet.

Læringsressurser

Girlhood

SubjectEmne

Kildemateriale