Hopp til innhold

Bilde fra filmen Med hjertet i dansen. To som danser halling-dans. Foto.
  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. Folkehelse og livsmestringChevronRight
  4. IdentitetChevronRight
  5. Med hjertet i dansenChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Med hjertet i dansen

I Med hjertet i dansen får du tre filmer om tre jenter som elsker å danse. Selv om dansestil og livssituasjon er vidt forskjellig, har jentene likevel mye til felles. De er målbevisste, lidenskapelige, og de har familie og venner som er viktige for å komme gjennom både oppturer og ikke minst nedturer.

Filmdetaljer

År: 2016

Opprinnelse: Norge

Sjanger: Dokumentar

Regi: Erlend E. Mo, Victor Kossakovsky, Hanna Heilborn

Manus: Erlend E. Mo, Victor Kossakovsky, Hanna Heilborn

Foto: Lars Reinhardt Siem, Ania Winiarska, Victor Kossakovsky

Medvirkende: Vilde Ellegaard Westeng, Ruth Pahlbåck, Nastya Sosimova, Polina Sosimova

Nastya, Ruth og Vilde

Nastya på tolv og søsteren Polina på sju går sammen på et anerkjent ballettinstitutt i St. Petersburg hvor streng disiplin, prestasjon og kontroll er krav for å bestå eksamen og videre plass på ballettinstituttet. Ruths største ønske er å bli cheerleader. Samtidig som hun jobber hardt for å få til vanskelige triks, må både hun og familien jobbe med sine forutinntatte holdninger til sporten. Vilde har også satt seg store mål. Hun vil bli norgesmester i det guttedominerte dansemiljøet Halling-dans. Men midt i kampen hennes for å nå målet blir bestefaren, som er den viktigste støttespilleren hennes, syk av kreft.


Dans er livet

Selv om dansing er tema for jentene vi blir kjent med i filmen, handler denne dokumentaren også om mer enn bare dans. Den handler om lidenskap, ambisjoner, glede og sorg, vennskap og familie som støtter og utfordrer deg. At jentene i filmen opplever støtte fra et søsken eller for eksempel en bestefar, viser hvor viktig en hjelpende hånd kan være for å lykkes både med dansen og ellers i livet. – Hvorfor danser du, Nastya, spør lillesøster Polina nysgjerrig. – Fordi det gjør meg lykkelig, svarer storesøster. Ordene står både som en kontrast og som en bekreftelse til hva vi ser i filmen. For det koster. Mye trening, tårer og hardt arbeid ligger bak prestasjonene deres, og det kan ofte kjennes tøft og vanskelig både fysisk og psykisk. «Sorgen er den prisen vi må betale for kjærligheten», sier bestefaren til Vilde og sprer sin livsvisdom videre til den nye generasjonen.

Tre filmer i en

Filmen er et godt utgangspunkt for å vise ulike kunstformer som dans og musikk, men også i andre fag kan denne filmen være relevant. Med hjertet i dansen gir innblikk i tre svært ulike livssituasjoner. Den viser hvordan dans er identitet, og hvordan dans kan både forsterke og bryte ned kjente kjønnsrollemønster samt fokus på kropp og utseende. Filmen er delt inn i tre kapitler med variert form og varierte virkemidler, og er den første helaftens dokumentarfilmen for barn som er satt opp på kino i Norge.

Læringsressurser

Med hjertet i dansen

SubjectEmne

Kildemateriale