Hopp til innhold

  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. Folkehelse og livsmestringChevronRight
  4. HelseChevronRight
  5. Kate plays ChristineChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Kate plays Christine

I Kate plays Christine får vi innsyn i hvordan en skuespiller forbereder seg på en krevende rolle, og hvordan fakta og fiksjon kan blandes inn i hverandre og føre til uklare skillelinjer.

Filmdetaljer

År: 2016

Opprinnelse: USA

Sjanger: Drama, dokumentar, thriller

Regi: Robert Greene

Manus: Robert Greene

Foto: Sean Price Williams

Musikk:Keegan DeWitt

Medvirkende: Kate Lyn Sheil, Stephanie Coatney, Michael Ray Davis, Zachary Gossel, Robert Greene

Om filmen

Skuespiller Kate Lyn Sheil spiller seg selv i denne drama-dokumentaren om Christine Chubbuck, et nyhetsanker som i 1974 begikk selvmord ved å skyte seg selv i hodet på direktesendt TV. Vi følger skuespilleren Kate som prøver å sanke inn det lille som finnes av informasjon om den virkelige Christine Chubbuck og hennes liv. Hun oppsøker hjemstedet hennes, studerer bilder og prøver å bli kjent med personen bak rollen. Med parykk, spray-tan og brune kontaktlinser blir Kate etter hvert besatt av det lille hun vet om Chubbuck, og vi blir vitne til at grensene mellom forestilling og det virkelige liv fort blir uklare.

Sjangerblanding

I Kate plays Christine blandes sjangre i hverandre, og fakta og fiksjon blandes i hverandre. Er vi vitne til en dokumentar, fiksjonsfilm eller en nøye planlagt kunstfilm? Regissøren har ikke lagt skjul på at denne filmen er en blanding av dokumentar og psykologisk thriller, og kan også ses på som en metadokumentar.

En dokumentarfilm er først og fremst en filmtype som har utgangspunkt i virkeligheten. Den skal dokumentere og bevise, og etter beste evne være sannferdig. En metadokumentar eller en metafilm kan være en film basert på en film, eller at man forsøker å diskutere dokumentaren i seg selv. Da kan man ta for seg eller sette spørsmålstegn ved dokumentarens egne betingelser, muligheter og begrensninger.

Det kan være vanskelig å vite hva som er sannheten i Kate plays Christine. Er scenene og møtene mellom menneskene sannferdige og improviserte, eller er de nøye planlagt? Dette er spørsmål man kan stille seg etter å ha sett filmen. Ellers er tema som depresjon og psykisk sykdom, våpenkontroll, og ikke minst medienes rolle og sensasjonsfokus belyst i Kate plays Christine.

Læringsressurser

Kate plays Christine

SubjectEmne

Kildemateriale