Hopp til innhold

Flere mennesker som er målrettet ut er samlet foran en gul buss. Utsnitt fra filmen Pride.
  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. Demokrati og medborgerskapChevronRight
  4. Minoriteter, mangfold og utenforskapChevronRight
  5. PrideChevronRight
SharedResourceDelte ressurser

Spillefilm

Pride

Pride er en rørende feelgood-filmen som baserer seg på en virkelige hendelser. Den skildrer gruvearbeiderstreiken i Storbritannia i 1984. En gruppe homofile aktivister fra London samlet inn penger til de streikende gruvearbeiderne.

Om filmen

I 1984 startet en stor og langvarig gruvearbeiderstreik i Storbritannia. Mange streikende gruvearbeidere og deres familier måtte leve kun på donasjoner, ettersom regjeringen frøs midlene til fagforeningen.

En gruppe homofile og lesbiske aktivister i London finner ut at de vil støtte de streikende gruvearbeiderne. De danner foreningen “Lesbians and gays support the miners”.

Foreningen starter å samle inn penger til en tilfeldig liten gruveby i Wales. Etter hver blir de godt kjent med byens gruvearbeidere og deres familier. Det viser seg å være utfordrende å skulle hjelpe en liten gruveby på landet når man er fargerik og homofil fra storbyen. Det er nemlig ikke alle arbeiderne som er like glade for å få økonomisk støtte fra en gjeng såkalte “pits and perverts”.

80-tallets Storbritannia

Filmen gir et innblikk i de streikende arbeidernes liv under Margaret Thatchers ledelse på 80-tallet. Den viser også hvordan det var å leve som homofil i en tid hvor trakassering, undertrykkelse og AIDS-frykt var en del av hverdagen.

Sammenkomsten mellom to vidt forskjellige grupper demonstrerer hvor viktig det er å gi slipp på egne fordommer, og heller prøve å bli kjent med mennesker som er ulik en selv.

Prisbelønnet film

Pride hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Cannes i 2014. Her mottok den stående applaus, og vant også Queer Palm-prisen.

Filmen ble også nominert til prisen for beste komedie eller musikal under Golden Globe-utdelingen i 2015. Den har også vunnet en rekke andre priser, både britiske og internasjonale.

Sist oppdatert 29.04.2020
Tekst: Ida Marie Stokkelien (CC BY-SA)
Rettighetshaver: Norgesfilm AS

Læringsressurser

Minoriteter, mangfold og utenforskap