Hopp til innhold

Utsnitt fra filmen 100% menneske.
  1. Home
  2. NDLA filmChevronRight
  3. Demokrati og medborgerskapChevronRight
  4. Minoriteter, mangfold og utenforskapChevronRight
  5. 100 % menneskeChevronRight
SharedResourceDelte ressurser

Kildemateriale

100 % menneske

Monica Voilås Myklebust ble født som gutten Morten. Hun er i begynnelsen av 20-årene og har bestemt seg for å korrigere kroppen sin kirurgisk, slik at den passer til hennes egentlige kjønn.

FooterHeaderIconFooter iconLK06

Om filmen

Dette er en dokumentar om Monica Voilås Myklebust, som er i begynnelsen av 20-årene. Da hun ble født, trodde foreldrene at de hadde fått en gutt. De kalte henne Morten. 8. april 2002 fikk Monica kirurgisk korrigert kroppen, slik at den passet med hennes egentlige kjønn.

Filmskaperne har latt Monica betro seg til kamera i to perioder: seks måneder før, og tolv måneder etter operasjonen. Denne videodagboken danner grunnlaget for dokumentaren, som også består av intervjuer og musikalske dramatiseringer.

Filmen inspirerer til åpenhet, respekt og aksept for hvert enkelt menneskes rett til å være den de egentlig er. Monicas ærlighet, humor og direkte måte å fortelle ting på vil kunne bryte ned myter og fordommer rundt mennesker i hennes situasjon, og få publikum til å skjønne at hun er en ganske vanlig jente som har havnet i en uvanlig situasjon.

Sist oppdatert 21.06.2019
Tekst: Norsk filminstitutt og Ellen Høyning (CC BY-SA)
Rettighetshaver: Norgesfilm AS

Læringsressurser

Minoriteter, mangfold og utenforskap