Hopp til innhold

 1. Home
 2. NDLA filmChevronRight
 3. Demokrati og medborgerskapChevronRight
 4. MedborgerskapChevronRight
SubjectEmne

EMNE

Medborgerskap

Medborgerskap handler om å aktivt bruke kunnskapen din om demokratiske prosesser. Medborgerskap kan også knyttes til en målsetning om å videreutvikle demokratiet, og om at vi sammen kan gjøre verden til et bedre sted.

Til ungdommen

Medborgerskap handler både om at du som enkeltperson kan gjøre en forskjell, og om at samfunnet i fellesskap kan bidra til å videreutvikle demokratiet gjennom å handle og kommunisere demokratisk.

Ser vi tilbake i historien, har ikke rettigheter som stemmerett, ytringsfrihet eller kvinners rett til selvbestemt abort kommet av seg selv. Rettighetene har blitt til gjennom politisk arbeid og engasjement.

Gjennom å se relevante filmer kan du se eksempler på medborgerskap og få innblikk i hvordan rettigheter har blitt kjempet fram av enkeltmennesker og grupper.

Emner

Medborgerskap

 • Amerikansk dokumentarfilm fra 2013 om inntektsforskjeller i USA.

 • Pøbler

  I dokumentarfilmen Pøbler møter vi en gruppe ungdommer som har droppet ut av skolen. Kan Pøbelprosjektet hjelpe dem med å lykkes på skolen og i arbeidslivet?

 • Til Ungdommen

  Dokumentarfilmen følger fire ungdomspolitikere sommeren 2009 til høsten 2011. Under filmingen kom terrorhandlingene i Oslo og på Utøya, 22. juli 2011.

 • Spillefilm fra 2004 om skyggesidene til abortlovgivningen i England på 1950-tallet. Filmen er regissert av Mike Leigh.

 • Bli med tilbake til et Polen preget av streik, arbeidskonflikter og revolusjonsstemning.